Heb je recht op loon als je te laat terug geraakt van je wintervakantie?

Door de hevige sneeuwval of een lawine geraak je niet tijdig terug van je wintersportvakantie. Kan je dan vragen dat je werkgever je toch betaalt voor de dagen dat je niet kan gaan werken? Met welke spelregels moet je dan rekening houden?

Gewaarborgd loon?

Als je niet op tijd terug geraakt uit vakantie kan je geen aanspraak maken op betaling van een gewaarborgd loon door je werkgever. Dat is zelfs het geval als je door omstandigheden buiten je wil niet tijdig terug in het land bent (bv. door een lawine, het afgesloten zijn van een gebied door het winterweer…).

Om recht te hebben op gewaarborgd dagloon moet je nu eenmaal aan drie voorwaarden voldoen. Zo moet je je normaal naar het werk begeven hebben, moest je op dat ogenblik arbeidsgeschikt zijn en moet de oorzaak van de vertraging of het niet komen te wijten zijn aan omstandigheden buiten je wil. In dit geval vormt de eerste voorwaarde een probleem.  Als je in het buitenland bent, begaf je je nu eenmaal niet normaal naar het werk.

Het kan natuurlijk wel altijd gebeuren dat je werkgever je spontaan een gewaarborgd loon betaalt. Weet dan dat dit puur op basis van vrijwilligheid gebeurt en dat hij daartoe niet verplicht is.

Vakantie nemen

Je zou voor de dagen dat je niet kan gaan werken ook vakantie kunnen opnemen. Als je werkgever het eens is dat je voor de dagen afwezigheid vakantiedagen ‘inzet’ kan je voor die dagen uiteindelijk wel betaling ontvangen. Je zal er dan wel vakantiedagen voor moeten opofferen, wat zeker in het begin van het jaar ‘vervelend’ is. Een alternatief zou er overigens in kunnen bestaan dat je bijvoorbeeld betaalde inhaalrust opneemt (omdat je bijvoorbeeld een aantal overuren hebt staan).

Onbetaald verlof

Wil je geen vakantie of inhaalrust opnemen, dan kan je werkgever de afwezigheidsdagen ook als dagen van onbetaalde gewettigde afwezigheid beschouwen. Als dat het geval is zal je voor de betreffende dagen evenwel geen vergoeding ontvangen.

Jan Roodhooft, advocaat