Heb je recht op loon als je te laat op het werk komt door een file?

Door een onverwachte file kom je te laat toe op het werk. Moet je werkgever je dan je loon betalen voor de uren dat je te laat bent of moet je die uren bijvoorbeeld later inhalen? Met welke regels moet je rekening houden?

Als je met de wagen naar het werk gaat, kan het wel eens gebeuren dat je door het drukke verkeer te laat toekomt op het werk. Zeker als dat meer dan eens voorkomt, gebeurt het wel eens dat je werkgever daarover moeilijk doet en meent dat je geen recht hebt op loon voor de verloren uren.

Gewaarborgd loon?

Voor de uren dat je niet werkt, heb je in de regel nu eenmaal geen recht op je gewoon loon.  Niettemin kan je soms aanspraak maken op een zogenaamd gewaarborgd loon. Opdat dit het geval zou zijn, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn. Zo moet je arbeidsgeschikt zijn op het moment dat je naar het werk vertrekt. Bovendien moet de vertraging die je oploopt te wijten zijn aan een onvoorziene oorzaak en moet die je overkomen op de weg naar het werk. Verder moet de oorzaak van de vertraging onafhankelijk zijn van je wil.

Wat bij een file?

Geraak je onderweg naar het werk in een file en kom je daardoor te laat toe op het werk, dan kan je soms aanspraak maken op een gewaarborgd loon. Dat is bijvoorbeeld het geval als je in een onverwachte file terechtkomt die te wijten is aan een verkeersongeval.  Iets anders wordt het als je in een ‘gebruikelijke file’ zat (bv. de dagelijkse files rond Antwerpen of Brussel) of als er sprake is van een file door wegenwerken die aangekondigd waren. In deze laatste gevallen moet je namelijk de nodige maatregelen nemen om toch op tijd te komen ondanks de file die je kon verwachten of die was aangekondigd. Doe je dat niet dan heb je geen recht op een gewaarborgd loon.

Geen gewaarborgd loon, en dan?

Kan je geen aanspraak maken op een gewaarborgd loon, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen de niet-gepresteerde uren vooreerst afgetrokken worden van je loon. Een andere denkpiste bestaat erin dat je vakantie opneemt voor de uren in kwestie.  Nog een andere optie is dat je de uren die je ‘verloor’ op een ander moment inhaalt.

Jan Roodhooft, advocaat