Een competitief loon: wat is dat eigenlijk?
10/05/2023
Je kan er geen vacature op naslaan of er wordt wel ergens ‘competitief loon’ in vermeld. Niet bepaald een term die uitblinkt in transparantie. De vraag van één miljoen: wat is dat eigenlijk, een competitief loon?
Bekijk een willekeurige vacature en er staat altijd wel iets bij in de trant van ‘competitief salaris’ of ‘aantrekkelijke voordelen’. Daar schiet een mens niet echt iets mee op, toch? Hoe kan je je wapenen tegen zoveel ondoorzichtigheid ? Door je marktwaarde en de mediaan van het salaris van de functie grondig tegen het licht te houden. Kijk daarbij ook verder dan enkel het brutoloon.
Wat is een competitief loon?
De definitie (als er al een officiële definitie bestaat) van een ‘competitief loon’ is een verloning die tegemoet komt aan de eisen van de sector waarin je aan de slag wil gaan. Ook wordt een ‘marktconform loon’ bepaald op basis van een vergelijkbaar opleidingsniveau, met iemand met dezelfde ervaring en gelijkaardige vaktechnische vaardigheden in een soortgelijke functie. En in een soortgelijke sector. Die definitie wordt dan ook nog eens ‘gewogen’ op basis van de actuele vraag en aanbod. Het kan dus perfect dat voor een identieke functie een marktconform loon binnen een aantal maanden er weer anders uitziet.
Wees voorbereid
Een andere factor die ook meespeelt in dat marktconform loon: hoe meer sollicitanten, hoe doorslaggevender jouw ervaring/profiel. Zorg dan ook dat je voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat. Zo kan je je expertise duidelijk(er) laten doorschijnen ten overstaan van de andere kandidaten. Wanneer je dat combineert met je sociale vaardigheden en je onderzoek naar je marktwaarde voor die functie, dan verschijn je gelijk een stuk sterker aan de onderhandelingstafel.
Bekijk het totaalplaatje
Je kent je troeven, je weet wat je waard bent. Wanneer aan het eind van het sollicitatiegesprek vervolgens het aanbod op tafel komt, voelt dat soms al eens aan als een koude douche. Geen nood. De rekruteerder wil uiteraard zo voordelig mogelijk uit de onderhandelingen komen. Voor diegene die moet geven, is het altijd te veel. Voor diegene die moet krijgen, is het altijd te weinig. Dat is dan ook het moment om jouw loonverwachtingen duidelijk te maken. Wanneer er echt een klik is (ook van jouw kant), zullen jullie mekaar vast en zeker ergens in het midden vinden. Staar je daarbij, zoals eerder gezegd, niet blind op het salaris alleen. Ook de extralegale voordelen maken onderdeel van je loon uit. Een ook bijvoorbeeld hoelang je iedere dag heen en weer pendelt van en naar het werk. En of er al dan niet doorgroeimogelijkheden zijn. Om maar te zeggen: bekijk het totaalplaatje. Alleen dan kan je een loononderhandeling tot een goed einde brengen.
Pascal Dewulf
Bron: roberthalf.be