Dit zijn je rechten als je werkgever je loon te laat betaalt
20/06/2017
Bij het begin van de maand moet jij je huur of lening afbetalen. Je rekent er dan allicht op dat je werkgever je loon al stortte. Maar wat als je werkgever daar laks in is en je te laat betaalt. Welke stappen kan je dan ondernemen?
Je werkgever moet je loon betalen uiterlijk op de vierde werkdag na de arbeidsperiode waarvoor de betaling gebeurt. Van die regel kan binnen bepaalde grenzen worden afgeweken in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement. De bepalingen van deze reglementen mogen de datum van uitbetaling van het loon daarbij niet later vaststellen dan de zevende werkdag na de arbeidsperiode waarover de uitbetaling gebeurt. Maar wat als je werkgever zich daar niet aan houdt?
Je hebt recht op intresten
Je kan vooreerst van je werkgever intresten vragen op de te laat betaalde bedragen. De wet zegt namelijk dat op je (bruto-)loon van rechtswege interest verschuldigd is met ingang van het tijdstip waarop het eisbaar wordt. Om op de intresten gerechtigd te zijn moet je overigens geen aanmaning naar je werkgever sturen.
De intrest bedraagt op dit moment 2 % op jaarbasis. Het heeft dus weinig zin om bij een eenmalige vertraging van enkele dagen deze intresten op te vragen. Je zal er nauwelijks iets aan verdienen en je werkgever zal je vraag allicht niet appreciëren.
Klacht neerleggen
Gaat het om een eenmalige vertraging in de betaling dan doe je dus maar beter niets. Is de te late betaling evenwel eerder regel dan uitzondering, dan kan je je werkgever daarop aanspreken en hem vragen voortaan tijdig het nodige te doen. Helpt dat niet, dan kan je je eventueel richten tot de sociale inspectie. Dit gebeurt anoniem. Je werkgever riskeert dan een onderzoek door de inspectie en uiteindelijk ook sancties. Je zou ook een strafklacht kunnen indienen. Het niet tijdig betalen van loon is nu eenmaal een misdrijf.
Naar de rechtbank
Loopt het echt de spuigaten uit, dan zou je ook naar de rechtbank kunnen stappen om daar de ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Stel alleszins zelf niet zomaar een impliciet ontslag door je werkgever vast zonder eerst juridisch advies te hebben ingewonnen. Als je ten onrechte de beëindiging van de arbeidsovereenkomst vaststelt, riskeer je zelf een verbrekingsvergoeding te moeten betalen aan je werkgever.
Jan Roodhooft, advocaat