Dit zijn de nieuwe grenzen voor loonbeslag

Een van je collega’s op het werk heeft schulden opgebouwd waardoor zijn schuldeiser nu zogenaamd loonbeslag zou willen leggen. Kan het volledige loon van je collega dan in beslag worden genomen? Op welke bedragen kan er geen beslag worden gelegd?

Wat is het?

Als iemand schulden heeft kunnen zijn schuldeisers wel eens beslag leggen op zijn loon (of op bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering die wordt ontvangen). Je werkgever zal dan (een deel van) je loon dienen in te houden. Gaat het om een uitvoerend beslag dan stort je werkgever het deel van je loon dat hij inhield door naar de gerechtsdeurwaarder die het beslag legde. Deze gerechtsdeurwaarder gebruikt het vervolgens om je schulden aan te zuiveren.

Hoeveel kan er in beslag worden genomen?

In de regel kan er maar op een beperkt deel van je loon beslag worden gelegd. Op het loon tot en met 1.341 euro dat je verdient mag er niets afgehouden worden.  Op de schijf van 1.341,01 tot en met 1.440 euro mag er 20 % worden ingehouden en op die van 1.440,01 tot en met 1.589 euro 30 %.  Verder kan er 40 % ingehouden worden van het loon tussen 1.589,01 en 1.738 euro.  Boven dit laatste bedrag kan je loon volledig ingehouden worden.  De bedragen die hierboven werden aangegeven worden overigens nog verhoogd met 83 euro per kind ten laste.  De bedragen worden ook jaarlijks aangepast. De grenzen die we net aangaven zijn deze die gelden in 2024.

Op de regel dat er maar een deel van je loon kan worden ingehouden bestaat wel een uitzondering als je achterstallige alimentatie moet betalen. Daarvoor kan nu eenmaal je volledige loon worden ingehouden.

Hoe laten stoppen?

Als de schulden van je collega via het beslag werden betaald, zal het beslag worden gelicht. Daarnaast heeft je collega de mogelijkheid om verzet aan te tekenen tegen het beslag als hij het daar niet mee eens is.  Het is dan de rechtbank die oordeelt of er al dan niet terecht beslag werd gelegd.  Voor een dergelijke procedure doet je collega best een beroep op de diensten van een advocaat.

Jan Roodhooft, advocaat