Dit moet je weten over de nieuwe loongrenzen die sinds Nieuwjaar 2020 gelden
03/01/2020
Elk jaar gelden er allerhande nieuwe loongrenzen in het arbeidsrecht. Maar wat is het belang daar precies van en wat betekenen ze juist voor jou?
Rond deze periode van het jaar lees je her en der wel eens dat er weer eens nieuwe loongrenzen zijn die van belang zijn voor je arbeidsovereenkomst. Wat moet je daarvan precies weten?
Het belang
In de zogenaamde arbeidsovereenkomstenwet staat een aantal loongrenzen. Die zijn van belang om de geldigheid van bepaalde clausules in je arbeidsovereenkomst te beoordelen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan een eventueel niet-concurrentiebeding of scholingsbeding die in je arbeidsovereenkomst staan. Deze loongrenzen worden jaarlijks aangepast, wat sinds 1 januari jongstleden dus weer het geval is.
Wat zijn de nieuwe grenzen?
Een niet-concurrentiebeding kan voortaan enkel ingelast worden in je arbeidsovereenkomst als je als arbeider of bediende meer verdient dan 35.761 euro op jaarbasis. Verdien je tussen 35.761 en 71.523 euro dan kan zo’n clausule enkel geldig zijn als een collectieve arbeidsovereenkomst werd gesloten die de functies aanduidt waarvoor een niet-concurrentiebeding kan worden toegepast. Verdien je meer dan 71.523 euro dan is het beding (als het aan alle voorwaarden voldoet) altijd geldig behalve voor de functies die bij collectieve arbeidsovereenkomst werden uitgesloten.
De grens van 35.761 euro geldt ook om de geldigheid van een scholingsbeding te beoordelen. Het bedrag van 71.523 euro speelt dan weer bij het beoordelen van de geldigheid van een arbitragebeding. De loongrens van 35.761 euro speelt bovendien ook een rol bij het bepalen van de opzegtermijn die moet worden nageleefd voor een bediende die reeds vóór 1 januari 2014 in dienst was bij zijn werkgever.
Hoe bekijken?
Om te weten of je in een concreet geval aan de loongrens komt, moet je je jaarloon bekijken. Bij een niet-concurrentiebeding is het daarbij bijvoorbeeld het loon dat je verdient bij het einde van je arbeidsovereenkomst dat bepalend is.
Jan Roodhooft, advocaat