10 verschillende soorten verloning en wat die voor jou kunnen betekenen
23/06/2017
Salaris is niet alleen het geld dat je maandelijks op je rekening krijgt. Wij geven je als inspiratie graag een beknopt overzicht van mogelijke verloningsvormen.
1. Salaris
Dit laat weinig aan de verbeelding over. Dat is de som geld die je maandelijks op je rekening krijgt. Heel wat werknemers focussen zich uitsluitend hierop. Zonde, want er zijn nog heel wat andere leuke mogelijkheden.
2. Maaltijdcheques
Nog zo’n klassieker, maar wel betaal je er minder op aan Vadertje Staat dan klassiek loon.
3. Ecocheques
Een beetje hetzelfde als maaltijdcheques, maar dan voor uitgaven die het milieu een stukje beter maken zoals: spaarlampen, isolatie, ….
4. Winstdeelname
Een leuke optie wanneer jouw bedrijf het jaar na jaar goed doet. Zo kan je immers delen in de winst in functie van de winst die je bedrijf jaarlijks behaalt.
5. Bonus
Hedendaagse bedrijven voorzien allerlei bonussystemen om hun medewerkers te motiveren. Een bonus bijvoorbeeld voor behaalde objectieven, maar ook voor een goed idee waardoor je bedrijf meer omzet kan maken.
6. Aandelen
Een pakje aandelen in handen krijgen van een bedrijf dat het goed doet en waarvoor je aan de slag bent? Een bijzonder alternatief voor de klassieke verloning.
7. Hospitalisatieverzekering
Een goede hospitalisatieverzekering is niet te onderschatten. Wil je werkgever hierin tussenkomen, dan moet je daar absoluut voor intekenen. Meestal is het ook zo dat bedrijven altijd voor de beste verzekeringen gaan op dat vlak en dat vaak voor een zacht prijsje voor jou.
8. Firmawagen
Nodeloos te zeggen dat een firmawagen jou heel wat geld kan besparen op jaarbasis: de eigenlijke aankoop, verzekering, onderhoud, slijtage, … Krijg je er nog een tankkaart bovenop dan weet je het wel: dat is een win-winsituatie.
9. Aanvullend pensioen
Dit is zoals de uitdrukking zegt een pensioen dat bovenop jouw wettelijk pensioen komt. Je kan je werkgever daar dus voor laten sparen in jouw plaats.
10. Smartphone, laptop, tablet, internetaansluiting
Jawel, ook die dingen kosten geld. Bekostigt jouw werkgever dat, dan heb je weer een stukje extra loon.
Pascal Dewulf