Heb je recht op gewaarborgd loon na een sportongeval?

Je hebt in je vrije tijd of tijdens je vakantie een ongeval tijdens het sporten waardoor je enkele weken arbeidsongeschikt bent en niet kan gaan werken.  Kan je in dat geval aanspraak maken op gewaarborgd loon?

Stel: je voetbalt in competitieverband of neemt als wielrenner deel aan een amateurwedstrijd.  Tijdens het sporten loop je een ernstige kwetsuur op waardoor je een tijdje niet kan gaan werken.  Volgens je werkgever moet hij je dan geen gewaarborgd loon uitbetalen. Maar is dat wel zo?

De regel

In principe heb je wel degelijk recht op gewaarborgd loon als je geblesseerd raakt bij een ongeval. Dat geldt zowel als je bijvoorbeeld een ongeval hebt met je wagen als indien je bij het sporten geblesseerd raakt.  Ook als je die blessure oploopt tijdens je vakantie kan je aanspraak maken op gewaarborgd loon.

Uitzondering

Je hebt evenwel geen recht op gewaarborgd loon als je het slachtoffer werd van een ongeval terwijl dat te wijten was aan je eigen zware fout. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat je in zwaar dronken toestand wat balletjes gaat trappen met vrienden en daarbij door een roekeloze actie geblesseerd raakt.

Op de voorgaande regel geldt ook een uitzondering als je het slachtoffer werd van een sportongeval tijdens een sportcompetitie of exhibitie.  Mits drie voorwaarden vervuld zijn heb je in dat geval geen recht op gewaarborgd loon.

Voorwaarden

Meer bepaald is hiervoor vereist dat het ongeval zich voordeed tijdens een wedstrijd in competitieverband of exhibitie. Ge je buiten competitieverband sporten met enkele vrienden, dan geldt de uitzondering niet. Bovendien moet de organisator van de manifestatie inkomgelden (bv. tickets of steunkaarten) gevraagd hebben.  Ten slotte moet er ook een vergoeding betaald worden voor de sportactiviteit. Dat kan bijvoorbeeld een winstpremie zijn.

Elders aankloppen?

Je kan, als je geen recht hebt op gewaarborgd loon, voor je inkomstenverlies eventueel aankloppen bij de verzekering van de sportclub. Mogelijk heb je ook een persoonlijke ongevallenverzekering waar je terechtkan.

Jan Roodhooft, advocaat