Heb je als werknemer recht op een winstpremie?

Je hoort wel eens dat sommige werknemers aanspraak kunnen maken op een zogenaamde winstpremie van hun werkgever.  Wat houdt zo’n premie precies in en heb jij daar voortaan ook recht op?

Wat is het?

De wet laat bedrijven toe om een deel of het geheel van de winst van een boekjaar toe te kennen aan hun werknemers, en dit in de vorm van een premie. Die premie noemt men dan de winstpremie. De winstpremie is dus iets anders dan een bonus waar je als werknemer eventueel recht op hebt als je bepaalde doelstellingen binnen het bedrijf haalt.  Je mag zo’n premie ook niet krijgen ter vervanging van je loon of van bepaalde premies of voordelen waar je recht op hebt.

De winstpremie kan worden toegekend door elke onderneming, vereniging of instelling die onderworpen is aan de vennootschapsbelasting of aan de belasting van niet-inwoners.

Ook voor jou?

Je werkgever beslist vrij of hij al dan niet een winstpremie toekent aan zijn werkgevers.  Hij is daar niet toe verplicht. Opdat de werkgever zo’n premie zou kunnen toekennen, moeten er wel een aantal voorwaarden vervuld zijn. Vooreerst is het vereist dat je werkgever in het voorbije boekjaar winst heeft gemaakt. Verder moet de premie (enkele uitzonderingen niet te na gesproken) worden toegekend aan alle werknemers binnen het bedrijf.

Iedereen kan dezelfde premie krijgen of er kan worden gewerkt met een premie volgens een verdeelsleutel die rekening houdt met bepaalde objectieve criteria, zoals je anciënniteit en functie. Het totaalbedrag van de winstpremies toegekend aan de werknemers mag, bij afsluiting van het betreffende boekjaar, de limiet van 30% van de totale brutoloonmassa niet overschrijden.

Belastingen

Op de winstpremie moeten er maar beperkte belastingen worden betaald. Meer bepaald betaal je als werknemer op de premie maar 7 % belasting. Daarnaast moet je net als op je brutoloon 13,07 procent sociale bijdrage op de premie betalen. De werkgever is geen patronale bijdragen verschuldigd.

Jan Roodhooft, advocaat