1 op de 15 werknemers in ons land krijgt koopkrachtpremie

Vorige week, zo’n drie weken voor de deadline van de toekenning, had 5,9% van de bedrijven in ons land zijn werknemers een koopkrachtpremie toegekend. In totaal mag voorlopig 1 op de 15 werknemers een koopkrachtpremie verwachten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die hr-dienstenbedrijf Acerta verzamelde.

Sinds 1 juni kunnen bedrijven in ons land hun medewerkers een premie van maximaal 750 euro toekennen om hun koopkracht te ondersteunen. De koopkrachtpremie wordt toegekend in de vorm van consumptiecheques. Werkgevers hebben nog tot 31 december 2023 de tijd om de koopkrachtpremie toe te kennen, en tot 31 maart 2024 om de consumptiecheques uit te reiken. Werknemers hebben dan tot 31 december 2024 om hem te besteden.

Vooral energie-, farma- en chemiesector

In verschillende sectoren werden al cao’s gesloten over de koopkrachtpremie, maar bedrijven kunnen ook individueel beslissen om zo’n premie aan hun personeel toe te kennen. Momenteel heeft 5,9 % van de Belgische werkgevers beslist dat ze de koopkrachtpremie toekennen. In totaal heeft 6,4 % van de werknemers al een koopkrachtpremie ontvangen dit jaar. De meeste bedrijven die een koopkrachtpremie toekennen zijn actief in de chemie, farma, energie, logistiek en transport. Het gemiddelde bedrag van de koopkrachtpremie ligt momenteel op 424,4 euro. 

Fiscaal interessant

De koopkrachtpremie is fiscaal interessant voor bedrijven, want ze heeft min of meer dezelfde troeven als de voormalige coronapremie. “Er is onder andere een lagere bijzondere RSZ-bijdrage en geen bedrijfsvoorheffing op verschuldigd. De bestedingsmogelijkheden voor werknemers zijn weliswaar iets beperkter dan bij de coronapremie, en zijn nu te vergelijken met die van de maaltijd- en de ecocheques. De koopkrachtpremie biedt Belgische ondernemingen wat extra ruimte om hun werknemers te belonen aan het eind van het jaar en zich als werkgever te onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt”, verklaart Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult.

Mieke Vercruijsse