Voordelen en premies wanneer je kiest voor een knelpuntberoep

In Vlaanderen kan je in bepaalde omstandigheden een aanmoedigingspremie krijgen als je een opleiding wil volgen voor een knelpuntberoep. Wat moet je daarvan weten en met welke spelregels moet je precies rekening houden?

Sinds 1 september 2019 gelden er in Vlaanderen nieuwe regels rond de premie die je kan krijgen als je in de privésector werkt en je loopbaan onderbreekt om een opleiding te volgen.

Voor wie?

Je kan slechts genieten van de premie voor dezelfde periode als diegene die je toegekend is door de RVA, en dit met of zonder uitkering. De RVA moet je dus tijdskrediet ‘met motief opleiding’ toegestaan hebben. Bovendien mag je maximaal een diploma secundair onderwijs hebben. Wie een diploma hoger onderwijs heeft, komt niet zomaar in aanmerking, tenzij het gaat om een loopbaangerichte opleiding die recht geeft op het Vlaams opleidingsverlof.

Welke opleidingen

De opleiding die je volgt, moet vooreerst aan de RVA-voorwaarden voldoen. Zo moet deze onder meer 360 uren of 27 studiepunten op jaarbasis bedragen. Wanneer je kiest voor een knelpuntberoep, heb je recht op 180 uur verlof voor opleiding (tegenover maximum 120 uur voor andere arbeidsmarktgerichte omscholingen) met behoud van loon. Een lijst van beroepsopleidingen die uitmonden in een knelpuntberoep vind je alvast op werk.be.

Arbeidsmarktgericht

Bovendien moet de opleiding arbeidsmarktgericht zijn. Verder moet deze onderwijs- of beroepskwalificerend zijn of leiden tot een knelpuntberoep of passen in een ondernemerschapstraject. Om te weten of dit het geval is voor de opleiding die je beoogt, zal je moeten kijken in de opleidingsbank van de Vlaamse opleidingsincentives. Kijk daar na of de beoogde opleiding is opgenomen mét de vermelding ‘opleidingskrediet’.

Heb je niet genoeg met die 180 uur omdat je bijvoorbeeld opteert voor een complete herscholing richting knelpuntberoep dan kan je kiezen voor tijdskrediet met motief opleiding. Dan kan je je huidige job achtenveertig maanden on hold zetten om je volledig te concentreren op je omscholing. Voor zo een herscholingstraject richting knelpuntberoep kan je kiezen tot je zestigste. Tijdens je traject staat de RVA in voor de betaling van je loon. Dat zal een stuk minder zijn dan je reële loon. Dat kan je dan weer compenseren met een Vlaamse aanmoedigingspremie voor de eerste twee jaar van je herscholingstraject. Die premie is een aanvulling op de RVA-uitkering voor een tijdskrediet met motief opleiding, betaald door de Vlaamse overheid.

JobsDeal

En dan is er nog de nieuwe arbeidsdeal, de JobsDeal, van de overheid die ook op sectoraal niveau een duwtje in de rug moet geven. Wil je je bijvoorbeeld omscholen naar een knelpuntberoep in de zorgsector, dan krijg je financiële ondersteuning via het sociale Maribel-systeem. Zit je tijdelijk tussen jobs in en wil je via een (knelpuntberoep)opleiding terug aansluiten op de arbeidsmarkt? Dan kan je daarvoor bij de VDAB een gratis opleiding volgen. Redenen genoeg dus om toch even door die lijst met knelpuntberoepen te snuisteren. Die lijst wordt trouwens ieder jaar geüpdatet omdat de arbeidsmarkt uiteraard voortdurend in beweging is. Hier kan je alvast de laatste versie raadplegen. ()

Hoeveel krijg je?

Het bedrag van het opleidingskrediet is gelijk aan de aanmoedigingspremie motief zorg in de social profit. Je vindt het bedrag terug op de website van de Vlaamse overheid, Departement Werk & Sociale Economie. De premie schommelt tussen zowat 150 en 500 euro netto op maandbasis. Als alleenstaande kan je een toeslag vragen. Om de premie te kunnen krijgen moet je een schriftelijke aanvraag indienen samen met een attest van gezinssamenstelling van het gemeentehuis.

Jan Roodhooft/Pascal Dewulf