Tot 1.500 euro extra verdienen wanneer je kiest voor een knelpuntberoep? Dat doe je zo

Een premie van 1.500 euro op zak steken? Dat kan indien je lange tijd niet hebt gewerkt en ook geen uitkering ontvangt. Dan krijg je een premie als je een erkende, langdurige opleiding voor een knelpuntberoep volgt (en afmaakt). Lees gerust verder om er alles over te weten te komen.

Wanneer je een opleiding voor een knelpuntberoep volgt, heb je een grotere kans op werk. Want knelpuntberoepen zijn jobs waar altijd vraag naar is. In 2024 meer dan ooit. Het lijstje met knelpuntberoepen wordt bovendien elk jaar weer een stukje langer. Meer dan jobs genoeg om bovendien uit te kiezen dus. Snel aan het werk zijn in een toffe job waar werkzekerheid een van de grote troeven is? Daar zeg je toch niet neen tegen?

Beloning

Bovendien kan je, wanneer je kiest voor zo’n knelpuntberoep, mogelijk ook aanspraak maken op een extra premie. Zie het als een soort van beloning omdat je een job invult waar veel vraag naar is. Het eindbedrag van die knelpuntpremie hangt af van je traject. Je ontvangt immers op drie momenten telkens een stukje meer van de premie (bruto): 750 euro bij de start van de opleiding tot het knelpuntberoep waarin je wil starten, 1.000 euro knelpuntpremie wanneer  je slaagt voor de opleiding richting knelpuntberoep dat je wil gaan doen. Wanneer je binnen de vier maanden na het einde van de opleiding minstens 28 dagen hebt gewerkt in het knelpuntberoep waarvoor je bent opgeleid, heb je recht op een knelpuntpremie van 1.500 euro. 

Wel of niet

Kom je in aanmerking voor de premie? Dan hangt ervan af. Om de knelpuntpremie te kunnen opstrijken, moet je tussen 15 en 64 jaar oud zijn. Bovendien mag je niet aan het werk zijn en niet genieten van een werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsuitkering, leefloon of rustpensioen.

Daarnaast mag je de laatste twee jaar in totaal niet meer dan 90 dagen hebben gewerkt en geen

studie succesvol voltooid hebben als leerplichtige. Daarenboven moet je minstens twee jaar uitgeschreven zijn uit het secundair onderwijs en ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.

In de praktijk

Enkel erkende, langdurige opleidingen die leiden tot een knelpuntberoep komen in aanmerking.

Opgelet: de premie is enkel voor opleidingen die starten tussen 1 september 2023 en 31 oktober 2024. Ben je geïnteresseerd in zo’n knelpuntberoep of heb je nog vragen over de premie en hoe dat dan allemaal in de praktijk moet verlopen? Surf dan voor meer informatie naar de website van  VDAB. Meer info over de praktische modaliteiten van de knelpuntpremie vind je hier.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be