Opnieuw meer knelpuntberoepen

Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.

Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor de invulling van vacatures nog moeilijker verloopt dan voor andere beroepen. Wat blijkt? Ondanks de economische onzekerheid en de voorzichtigheid bij werkgevers neemt het aantal knelpuntberoepen dit jaar toe naar 241, of 7 meer dan vorig jaar.

Net als de voorbije jaren zijn vooral technische profielen moeilijk te vinden. Bovenaan het lijstje van knelpuntberoepen staat de technicus industriële  installaties. Nog in de top 10: verpleegkundige, schoonmaker bij mensen thuis, werfleider, technicus industriële automatisering, onderhoudsmecanicien, medewerker in de fruitteelt, boekhouder-accountant, wegenwerker en calculator in de bouw.

Lijst groeit

“We leven in een heuse knelpunteconomie”, reageert Vlaams minister van Werk Jo Brouns. De lijst van knelpuntberoepen groeit al een paar jaar op rij en piekte in 2023 tot 234 beroepen. De hardnekkigste knelpuntberoepen zijn deze van technische functies en verpleegkundigen.

De lijst van knelpuntberoepen groeit de laatste jaren steeds verder. “Maatschappelijke trends zoals de vergrijzing en digitalisering zorgen voor een structurele krapte waardoor er op dit moment slechts 2,4 kandidaten per vacature zijn. De knelpuntberoepen zullen dus ook niet meteen weg zijn. We leven in een heuse knelpunteconomie”, vertelt minister Jo Brouns.

Gratis opleidingen

De minister zet via de VDAB volop in op knelpuntberoepen, zowel aan de zijde van werkgevers als aan die van werkzoekenden. “VDAB erkent opleidingen voor knelpuntberoepen. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering en VDAB komt tussen in de onkosten van vervoer en kinderopvang. Verder zet VDAB volop in op opleidingen en werkplekleren om knelpuntberoepen aan te pakken. Vaak gaat het om een combinatie van een voorbereidende opleiding en een beroepsopleiding. In andere gevallen bestaat de opleiding uit modules die los van elkaar gevolgd kunnen worden”, legt de minister uit.

Ook voor werkgevers zet VDAB maximaal in op knelpuntberoepen. “Voor hen wordt een oplossing op maat van hun vacature voorgesteld. De individuele beroepsopleiding (IBO) blijft het paradepaartje op dat vlak, waar de werkzoekende de laatste kneepjes van het vak op de werkvloer kan verwerven, al dan niet met taalondersteuning van VDAB of een partner. De werkgever is daarna verplicht om de werkzoekende aan te werven. VDAB gaat ook vacaturegericht opleiden. Dat betekent dat de dienst zorgt voor een basisopleiding en verwacht van de werkgever dat die de opleiding op de werkvloer verderzet om de medewerker te creëren die gezocht wordt. Verder kan een werkgever zijn vacature op de site van VDAB plaatsen en vragen om mee naar kandidaten te zoeken. VDAB bekijkt dan op maat van de vacatures en het bedrijf wat de mogelijkheden zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een jobdag, een mobiele opleiding of werkplekleren”, verklaart Jo Brouns.

Mieke Vercruijsse/Belga/foto Belga