Nieuwe premie voor wie knelpuntopleiding gaat volgen

De Vlaamse regering voert een nieuwe premie in voor wie een knelpuntopleiding gaat volgen. Dat meldt minister van Werk Jo Brouns.

De premie is er voor mensen die langer dan twee jaar niet actief waren op de arbeidsmarkt en zich engageren om een langdurige knelpuntopleiding te volgen. Momenteel staan er 234 beroepen op de VDAB-knelpuntberoepenlijst, 27 meer dan het jaar ervoor.

De ondersteuning wordt op drie verschillende momenten uitgereikt. Iemand die een opleiding start krijgt 750 euro bij aanvang, 1.000 na het voltooien en 1.500 als hij in de vier maanden daarna minstens 28 dagen heeft gewerkt.

Financiële stimulans

Opleidingen die door VDAB worden erkend, zijn vandaag al gratis voor werkzoekenden. VDAB komt tussen in de kosten voor de inschrijving, het cursusmateriaal, vervoersonkosten en eventuele kosten voor kinderopvang. Deze financiële stimulans is een extra tegemoetkoming.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden. “De knelpuntpremie is een extra instrument om de groep niet-beroepsactieven zonder uitkering naar onze arbeidsmarkt te trekken en hen daartoe ook financieel te stimuleren”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche in een persbericht.

“Indien we een werkzaamheidsgraad van 80 procent willen bereiken, zullen we immers ook moeten inzetten om deze groep van mensen, die zonder enige uitkering thuis blijven, toch tot de arbeidsmarkt te verleiden.”

Belga