Komende vijf jaar nood aan 15.000 nieuwe elektrotechnici

Door de energietransitie en de razendsnelle technische evolutie stijgt de nood aan elektrotechnici explosief. Volgens sectororganisatie Volta is er de komende vijf jaar nood aan 15.000 nieuwe medewerkers. “Maar de situatie in het elektrotechnisch onderwijs is ronduit dramatisch. Wie instroomt mist vaak zelfs de basis.” In een brief aan de ministers van Economie Jo Brouns (CD&V) en van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) luidt Volta, samen met de sociale partners van de sector, de alarmklok.

“Wij willen gewoon dat scholen de basis aanleren: materialen en machines gebruiken, de wet van Ohm of simpelweg een gat boren. En de motivatie aanwakkeren. Steeds meer van degenen die instromen, moeten we via onze eigen academy zelfs elementaire vaardigheden aanleren. Maar zolang we de goesting voelen, gaan we met hen aan de slag. Wie het wil, kan leren en groeien”, getuigt Vera Desauw, medebestuurder van een installatiebedrijf.

Memorandum

Het memorandum aan de Vlaamse bewindslui omvat zes dringende vragen, zoals kwaliteitsvol lesmateriaal in scholen en kwalitatieve samenwerkingen tussen scholen en bedrijven; meer praktijkleerkrachten elektriciteit met de juiste competenties; kwalitatieve begeleiding van leerlingen op school en op de werkplek; fijnere filters voor kwalitatief sterke instromers met sterke technische skills en soft skills en meer leerlingen in duale richtingen.

“Er is al te veel tijd verloren. We hopen dat dit memorandum eindelijk een kantelpunt kan betekenen bij alle betrokken partijen. Want het is NU tijd om te veranderen”, argumenteert Peter Claeys, directeur van Volta.

Belga