Inkomsten uit knelpuntberoep zijn vanaf 2024 gedeeltelijk vrijgesteld voor de berekening van leefloon
06/02/2024
Start je dit jaar in een knelpuntberoep en geniet je tezelfdertijd ook van een leefloon? Dan is er goed nieuws voor jou. Vanaf 2024 zal je dan immers een groter deel van dat leefloon overhouden. Hoe dat komt? Lees gerust even verder.
Een knelpuntberoep uitoefenen en toch een groter deel van je leefloon overhouden? Dat kan. Voordien was het zo dat wanneer je van start ging in een knelpuntberoep en je tegelijkertijd ook een leefloon ontving, je leefloon werd verminderd met de inkomsten van je knelpuntberoep.
Mooi meegenomen
Daar komt vanaf 2024 (voor een stuk) verandering in. Wanneer je vanaf dit jaar immers start in een knelpuntberoep en je ook van een leefloon geniet, dan heb je recht op een vrijstelling van 417,97 euro per maand. Dat betekent concreet dat het OCMW je leefloon slechts vermindert met het deel van je inkomsten boven 417,97 euro. Stel, je verdient 1.500 euro per maand in je knelpuntberoep, dan vermindert het OCMW je leefloon met 1.082,03 euro (1.500 – 417,97). Dat is weer mooi meegenomen, toch?
Ook voor andere beroepen dan knelpuntberoepen
Start je dit jaar met een job die geen knelpuntberoep is en heb je ook een leefloon? Ook dan kan je genieten van een vrijstelling op de vermindering van je leefloon. Daar bedraagt de vrijstelling echter 297,46 euro per maand in plaats van 417,97 euro wanneer je in een knelpuntberoep start en tezelfdertijd van een leefloon geniet.
Een aantal cruciale voorwaarden
Uiteraard komt die vrijstelling bij knelpuntberoepen met een aantal voorwaarden: vooreerst moet je een arbeidscontract hebben van minstens drie maanden. Daarnaast moet je beschikken over een attest dat bevestigt dat je in een knelpuntberoep werkt. Dat attest moet opgemaakt zijn door een gewestelijke arbeidsdienst. Voor Vlaanderen is dat uiteraard de VDAB. Weet ook dat je slechts drie maanden kan genieten van deze vrijstelling. De termijn van drie maanden begint te lopen vanaf je eerste werkdag in je knelpuntberoep. Bovendien kan je deze vrijstelling maar één keer uitzonderlijk aanvragen. Last but not least: je kan niet van die vrijstelling genieten wanneer je al een gelijkaardig voordeel kreeg in een ander regime van de sociale zekerheid.
Wil je meer info hierover? Dan kan je best bij je plaatselijke OCMW ten rade gaan (waar je je leefloon van ontvangt) of bij de lokale werkwinkel van de VDAB in je gemeente.
Pascal Dewulf
Bron: helderrecht.be