Heel wat knelpuntberoepen in de horeca
06/06/2017
De zomer komt er aan. Terrasjestijd. Wij genieten en zijn blij dat er in de zaak van onze keuze mensen de bediening voor hun rekening nemen. Want heel wat beroepen in de horeca behoren tot de knelpuntberoepen, waardoor vacatures soms moeilijk ingevuld geraken. Aaron is 35 en maître-d’hotel. “Doorgegroeid na behoorlijk wat ervaring in verschillende zaken”, vertelt hij er meteen bij.
“Ik heb zelf een zaak gehad en de mogelijkheid gekregen om in een sterrenrestaurant mee te draaien. Toen ben ik er even uitgestapt, maar ik ben zo gebeten door de horeca, dat ik met alle plezier de draad weer heb opgenomen”, vat Aaron heel kort zijn cv samen. Zijn kennis en ervaring komen hem goed van pas in zijn rol als maître in het restaurant met lounge bar waar hij nu verantwoordelijk is om de bediening in goede banen te leiden. Hij weet perfect waar het verschil zit. “In zo’n topzaak is alles tot in de details geregeld en weet iedereen perfect wat hem te doen staat. De bediening is echt teamwork. In de zaak waar ik nu werk, hebben we de zaal opgedeeld in zones, waar onze mensen voor de volledige bediening instaan. Dat is een compleet andere organisatie.”
Passie voor het vak en voor de sector zijn voor onze maître de constante drijfveer doorheen heel zijn carrière. “Anders hou je dit niet vol. Met enthousiasme geraak je over de tegenslagen, die je hoe dan ook te verwerken krijgt. En dan komt het er op aan om door te zetten. Twee belangrijke zaken die je absoluut moet hebben om goed je job te kunnen doen”, vertelt hij vol overtuiging. Aaron heeft het opvallend meer over de vaardigheden en competenties die hij van de mensen verwacht dan over diploma’s en opleidingsvereisten. “Bij Skov bieden we alle kansen aan mensen die het echt willen leren. Als ze maar ernstige inspanningen doen om de job onder de knie te krijgen, verantwoordelijkheid willen nemen en zelf op ontdekking gaan naar nieuwe dingen. Als leidinggevende probeer ik daar, tussen de strikte afspraken die hoe dan ook nodig zijn in een restaurant, ruimte voor te creëren”, geeft Aaron ons een kijkje achter de schermen van zijn werkorganisatie. “Wie gemotiveerd is en het echt meent, krijgt hier de kans op een zalige job.”
Info: www.vdab.be