Drie zaken die je moet weten over een flexi-job in de horeca
18/11/2019
Als je al een job hebt of gepensioneerd bent wil je misschien wel wat bijverdienen in de horeca. In dat geval kan een zogenaamde flexi-job in aanmerking komen. Maar wat houdt dat precies in en wat moet je daarvan weten?
Als ’tegenreactie’ voor de invoering van de witte kassa in de horeca heeft de wetgever het systeem van de flexi-job ingevoerd. Als je zo’n job aanvaardt, kan je op een fiscaalvriendelijke manier wat bijverdienen.
Voor wie?
Een zogenaamde flexi-job is toegankelijk voor werknemers die minstens 4/5 werken. Meer bepaald wordt gekeken of je drie kwartalen geleden minstens 4/5 aan de slag was. Je komt ook in aanmerking voor een flexi-job als je gepensioneerd bent.
Een flexi-job is ook maar in een beperkt aantal sectoren mogelijk. Naast de horeca gaat het bijvoorbeeld om broodbakkerijen, kappers, hotelbedrijven en warenhuizen.
Geen belastingen
Als je een flexi-job doet, is het loon dat je verdient ‘netto’. Er moeten met andere woorden door jou geen belastingen of sociale bijdragen op je loon betaald worden. Je moet het loon dat je verdient ook niet aangeven op je belastingbrief. Je werkgever op zijn beurt betaalt een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen bovenop je loon. Niettemin bouw je wel sociale rechten op (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie,…).
Hoe ga je te werk?
Als je een flexi-job wil uitoefenen, moet je met de werkgever eerst een zogenaamde raamovereenkomst afsluiten. Daarin staan onder meer de afspraken over de manier waarop je werkgever je zal oproepen, je loon, een omschrijving van het werk dat je zal doen, enzovoort.
Als je werkgever je vervolgens effectief aan het werk wil zetten en je oproept, sluit hij met jou een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk af. Die overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk afgesloten worden. Weet trouwens dat je niet verplicht bent om in te gaan op elke oproep van je werkgever om te komen werken. Je mag dus weigeren.
Jan Roodhooft, advocaat