6 tips om met een knelpuntberoep je voordeel te halen uit de krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Bedrijven vallen over mekaar heen om geschikte kandidaten te vinden. Beoefen je een knelpuntberoep? Dan wordt het helemaal mooi. Plots ben je een witte raaf waar heel wat bedrijven reikhalzend naar uitkijken.

1. Je salaris kan heel mooi worden

In tijden van krapte aan jobs heb je het niet voor het zeggen. Vandaag zitten we echter met een omgekeerde beweging. Er zit veel druk op de arbeidsmarkt. Met een knelpuntberoep win je zo twee keer. Angst om te onderhandelen over een mooi loon moet je dus zeker niet hebben. Je bent immers een witte raaf. Dat besef je toch?

2. Een schitterende comeback

Ben je er even tussenuit geweest om bijvoorbeeld voor een ziek familielid te zorgen of om een wereldreis te maken? Dan is dit het moment om weer in te treden op de arbeidsmarkt. Daar waar rekruteerders gewoonlijk moeilijk doen over werkluwe periodes op je cv, zullen ze daar nu veel sneller overheen kijken. En dat is goed voor jou, niet?

3. Je kan hoger mikken

Doordat de werkgevers met de handen in het haar zitten, kan jij boven je niveau mikken. Er zijn immers gewoonweg minder sollicitanten. Werkgevers kunnen dus niet te kieskeurig zijn. Mik je op een promotie of een hogere functie dan die je vandaag hebt, dan heb je nu momentum om dat te doen.

4. Je mag best veeleisend zijn

Even spreken met je toekomstige collega’s? Een wandeling maken door het bedrijf om de sfeer op te snuiven? Vraag maar raak. Je hoeft in deze tijden immers nergens ja en amen op te zeggen. Jij bent aan zet. En, je mag dus best wat extra wensen hebben. Wanneer bedrijven het voor het zeggen hebben, denk je dan dat zij dat op hun beurt niet zouden doen? Go for it.

5. Je kan het ruime (professionele) sop kiezen

Daar waar je voordien misschien enkel op openstaande vacatures reageerde, kan je nu helemaal los gaan. Jouw droombedrijf in het vizier? Gewoon gaan voor een spontane sollicitatie. De kans dat de deuren er voor je openzwaaien, zijn vandaag groter dan ooit tevoren.

6. Een carrièreswitch zit erin

Ben je je je huidige job beu en wil je jezelf lanceren in een knelpuntberoep? Dan is dit het moment. Beter wordt het niet. Met wat geluk krijg je er misschien wel een gratis omscholing bij. Twee vliegen in één klap: een carrièreswitch en een nieuwe job. Wie zegt daar ‘neen’ tegen?

Pascal Dewulf