Mag je op maandag thuisblijven als een familielid in het weekend trouwt?
20/08/2021
De meeste huwelijksfeesten hebben op een zaterdag plaats. Maar mag je als werknemer op de volgende werkdag afwezig blijven op het werk (met behoud van loon) als een familielid op een zaterdag huwt? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Klein verlet
Als werknemer heb je als een familielid in het huwelijk treedt wel eens recht op klein verlet. Meer bepaald heb je recht op klein verlet op de dag van het huwelijk van je kind of het kind van je echtgeno(o)t(e). Hetzelfde geldt bij het huwelijk van je broer, zus, schoonbroer en schoonzus. Je hebt ook recht op klein verlet op de dag van het huwelijk als je vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder of een kleinkind trouwt. Ben je getuige op het huwelijk van een collega of vriend, dan volstaat dat integendeel niet om aanspraak te kunnen maken op klein verlet.
Heeft het burgerlijk huwelijk plaats op een andere dag dan het kerkelijke, dan kan je zelf kiezen voor welke van de twee dagen je je klein verlet ‘inzet’.
Trouw jezelf dan heb je recht op twee dagen klein verlet die je mag kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week.
De volgende maandag
Heeft het huwelijk plaats op een dag dat je normaal niet moet werken (bv. op zaterdag), dan kan je niet vragen dat je de dag klein verlet mag opnemen de eerstvolgende ‘normale’ werkdag. Die dag verschuift dus niet. Weet wel dat er in de sector waarbinnen jij werkt een gunstigere regeling kan bestaan waarbij je de dag klein verlet wel op een ander moment mag opnemen.
Vakantie vragen
Wil je de eerstvolgende werkdag toch ’thuis blijven’ dan zou je aan je werkgever kunnen vragen of die akkoord gaat dat je een dagje vakantie opneemt of dat je een compensatiedag opneemt voor je overuren. Heb je geen vakantiedagen meer staan of wil je die niet opofferen dan zou je ook kunnen vragen of je werkgever bereid is je verlof zonder wedde toe te staan.
Jan Roodhooft, advocaat