Kan je thuisblijven voor je kinderen als hun school zou sluiten wegens het coronavirus?
11/03/2020
In Italië werd het volledige land intussen in lockdown geplaatst waarbij ook de scholen gesloten zijn. Maar wat als ook in België scholen één of meerdere dagen zouden gesloten worden? Kan je dan van het werk thuisblijven om voor je kinderen te zorgen?
Als je kinderen niet naar school kunnen en je hebt geen opvang, dan biedt de wet verschillende mogelijkheden om thuis te zijn om voor hen te zorgen. Bovendien zou de wetgever ook bijkomende systemen kunnen uitwerken specifiek voor de huidige coronacrisis.
Vakantie nemen
Je zou vooreerst in overleg met je werkgever een aantal dagen vakantie kunnen opnemen. Je werkgever moet het daar dan wel mee eens zijn. Bovendien ben je je vakantiedagen dan ‘kwijt’ voor de rest van het jaar. Je wordt natuurlijk wel betaald voor de dagen die je op die manier opneemt.
Verlof zonder wedde
Je zou ook met je werkgever kunnen overeenkomen dat je een tijd ‘gewettigd’ afwezig bent van het werk om voor je kinderen te zorgen. Ook hierbij heb je het akkoord van je werkgever nodig. Heb je dat niet dan ben je namelijk onwettig afwezig. Hou er bovendien rekening mee dat je voor deze dagen afwezigheid niet betaald wordt.
Verlof om dwingende reden
Als van de ene dag op de andere wordt beslist om de school te sluiten, dan zou je ook verlof om dwingende redenen kunnen nemen. Je kan dit doen als er een onvoorzienbare, los van het werk staande gebeurtenis is die je dringende en noodzakelijke tussenkomst vereist. Bovendien moet de uitvoering van je arbeidsovereenkomst deze tussenkomst onmogelijk maken.
Om dit verlof op te nemen heb je het akkoord van je werkgever niet nodig. Je wordt in beginsel ook niet betaald voor de afwezigheid tenzij er andere afspraken zijn in het bedrijf of de sector waar je werkt.
Andere mogelijkheden
Als je werkgever het daarmee eens is zou je ook een aantal dagen kunnen thuiswerken. Je kan eventueel ook een beroep doen op de wettelijke regeling rond occasioneel telewerk of in samenspraak met je werkgever ouderschapsverlof of tijdskrediet opnemen.
Jan Roodhooft, advocaat