Met een blauw pak verhoog je je kansen op succes

In Nederland en Frankrijk viel bij de recente verkiezingen op dat zo goed als alle mannelijke kandidaten een blauw pak droegen. Meestal donkerblauw, soms een iets lichtere tint. En dat is geen toeval want blauw spreekt op verschillende manieren aan, weten kledingexperts.

Het succes van blauw en vooral met donkerblauw gaat eigenlijk een halve eeuw terug in de tijd, tot de periode van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met Nixon en Kennedy. Op Business Insider legde Sander Lusink van de Amsterdamse herenkledingzaak Oger uit dat een onderzoeksbureau in die tijd mensen naar dat presidentiële liet kijken – op zwart-wit-televisie natuurlijk – zonder het geluid aan. Vervolgens moesten de deelnemers kiezen wie ze het beste vonden overkomen. Kennedy won, hij droeg een blauw pak dat op tv zwart leek. Nixon daarentegen droeg een beige pak en dat vonden veel mensen onbetrouwbaar overkomen. Een lichte kleur komt minder serieus over, waardoor miljoenen mensen hem als minder bekwaam zagen. Ze onderzochten ook welke invloed de kleur van kleren eigenlijk op mensen heeft. Daaruit bleek dat een donker pak het meest betrouwbaar is, maar dat zwart al snel te somber overkomt en meer lijkt te passen bij een begrafenis of om een statement te maken bij het uitgaan. Donkerblauw is rustiger voor het oog. Om toch vurig over te komen, en dat zag je ook bij Clinton en Trump, wordt het blauwe pak vaak gecombineerd met een rode das.

Verschillende tinten

Blauw heeft ook het voordeel dat het in verschillende tinten bestaat. De Franse president Macron bijvoorbeeld heeft die duidelijk allemaal al in zijn kast hangen. Toen hij bij zijn plechtige inhuldiging eerst nat regende ging hij zich na zijn terugkomst in het Elysée omkleden en koos hij voor een iets lichtere variant. Want naast donkerblauw en marineblauw is er ook azuurblauw. Blauw heeft uitstraling en wekt vertrouwen. En je kan het combineren met verschillende soorten schoenen in alle kleuren van bruin tot zwart. Als politici er steevast voor kiezen, weet je dat ook jij best voor blauw gaat als je gaat solliciteren en als je in een job waarin een pak dragen verplichte kost is, promotie wil maken.

Geert Degrande