Hoe een slim ingerichte garderobe je carrière vooruit helpt

Netjes in het (maat)pak of gewoon keurig op het vlak van kledij op de werkplek? Je zou er van versteld staan hoe jouw carrière ermee opschiet. Hoe je dat doet? Met een slim ingerichte garderobe.

Een slimme garderobe kan echt een steekvlam zijn voor je carrière. Klinkt nogal oppervlakkig. Is het niet. Wat je aan hebt, heeft immers onrechtstreeks een effect op de mensen rondom jou. Ook je collega’s op de werkplek. Sterker nog: kleed je voor de baan die je wil, niet voor de baan die je hebt, klinkt het vaak. Stel, je wil in het directieteam van je bedrijf. Check dan wat die lui dragen. Vaak zal je zien dat dit een maat- of mantelpak is. Tenzij je in een meer creatieve sector actief bent. Hoe het ook zij, sluit jouw kledingstijl aan met wat de jongens en meisjes in de directiekamer dragen dan ga je sneller op het voorplan komen wanneer er nieuwe mensen nodig zijn op dat niveau. Het is maar kleding, maar die kleding kan soms ook verstrekkende gevolgen hebben.

Intrinsiek respect

Wanneer je je op de juiste manier kleedt voor je werk, toon je intrinsiek respect voor jouw collega’s, maar ook je klanten. Jouw niveau van professionaliteit komt zo immers vestimentair voor het voetlicht. Dat kan niet enkel jouw professionele reputatie verbeteren, maar het kan ook een boost aan jouw zelfvertrouwen geven. Je valt immers op een positieve manier op.

Natuurlijke flair

Hoe je dat dan doet? Begin met de basis zoals een goed passend (mantel)pak en nette schoenen. Hou bij het kiezen van je outfit vooral ook rekening met de bedrijfscultuur. Niet in alle bedrijven moet je per se een maat- of mantelpak aan. Wees ook niet bang om je eigen persoonlijke toets toe te voegen, terwijl je toch dat gepast niveau van professionaliteit behoudt. Laat protserigheid daarbij echter achterwege. Anders creëer je een averechts effect. Zorg ook dat je kapsel goed zit en let op details als vingernagels. Je moet er met andere woorden pico bello uitzien, zonder dat je ‘erover’ gaat. Een natuurlijke flair en uitstraling, daar moet je eigenlijk voor gaan.

Kleed je naar de gelegenheid

Jezelf mooi uitdossen doe je uiteraard, niet enkel voor je baas of collega’s. Je doet het ook voor jezelf. Ben je bijvoorbeeld gekleed in een strak pak en stropdas, dan geef je jezelf en anderen de boodschap dat je serieus bent en klaar bent om elke uitdaging aan te gaan. De praktijk leert dat jezelf correct en gepast kleden een positieve invloed kan hebben op je mentaliteit en zelfvertrouwen. Dat kan dan weer leiden tot betere prestaties op de werkplek. En dat kan dan weer de kansen op vooruitgang in je carrière vergroten. Tot slot: kleed je altijd naar de gelegenheid en de bedrijfscultuur. Anders dreig je uit de toon te vallen.

Pascal Dewulf