Als man op sollicitatiegesprek? Een professionele uitstraling begint bij je sokken!

Als je gaat solliciteren en als je aan het werk bent, wil je er natuurlijk piekfijn uitzien. De kleren maken de man. En ook als je een man bent, is het belangrijk om daarbij bepaalde stijlregels niet uit het oog te verliezen en ook aandacht te hebben voor de details. Zo gaan de meesten nogal gemakkelijk voorbij aan het feit dat er ook voor sokken stijlregels bestaan.

Sokken zijn zichtbaar in combinatie met een geklede broek

Weinig mensen denken ’s ochtends lang na over welke sokken zij aantrekken. Dat is spijtig, want sokken zijn een goed zichtbaar onderdeel van je outfit, zeker omdat je normaal gezien niet in jeans en op sneakers gaat solliciteren, maar wel met een geklede broek, die meestal iets korter is dan een jeans. Daarom is het belangrijk met de volgende tips rekening te houden.

Vier gouden sokkentips

  • Stem de kleur van je sokken af op de kleur van je broek. Sokken mogen dan wel meer zichtbaar zijn dan ondergoed, ze behoren toch tot dezelfde categorie en daarom mogen ze niet opvallen. Kies daarom voor sokken in dezelfde kleur als je broek of kostuum.
  • Kies voor sokken die minstens tot boven je enkels komen. In de regel moeten sokken bij formele kleding tot aan de helft van je kuiten komen. Zorg wel voor sokken met voldoende stretch, zodat ze niet voortdurend afzakken.
  • Kies voor wollen of katoenen sokken, maar vermijd sportsokken in badstof. Deze sokken – ook als ze zwart of grijs zijn – zijn geschikt als vrijetijdskleding, maar passen niet bij een professionele uitstraling.
  • Als je solliciteert voor een bij uitstek creatieve functie, kan je ook voor opvallende sokken kiezen. Onder een blauwe broek, kan je dan bijvoorbeeld blauwe sokken met een groen of geel patroon dragen.

Sokken in meer informele sfeer

Als je voor een bedrijf werkt waarbij er een informele werksfeer is, kan je uiteraard ook meer “casual” op het werk verschijnen. Dat impliceert dat ook de ongeschreven sokkenregels er minder streng zijn, maar ook in dit geval draag je best niet altijd sportsokken. Sokken zijn niet het meest opvallende onderdeel van je outfit, maar dat betekent niet dat je er elke dag ondoordacht aan voorbij kan gaan. Zeker bij sollicitaties is een goede sokkenkeuze een detail dat een wereld van verschil kan uitmaken.

Geert Degrande