Nieuwe jobs dankzij ‘Internet of Things’

Zelfrijdende auto’s, drones, en “connected living” zetten de hele maatschappij op haar kop en zullen volgens pessimisten miljoenen jobs doen verdwijnen. Optimisten geven tegengas: door de doorbraak van Internet of Things (IoT) ontstaan er ook heel veel nieuwe jobkansen, niet alleen door de veranderingen binnen bestaande jobs maar ook door het ontstaan van nieuwe banen. Als je voor een opleiding en een carrière kiest in één van de onderstaande richtingen, die op een rijtje gezet zijn door howstuffworks.com, wacht je wellicht een mooie professionele toekomst.

Tegenhackers
Op woensdag 8 april werd de Franse zender TV5Monde gehackt door mensen die beweren aanhangers te zijn van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ook de uitzendingen van de omroep moesten onderbroken worden. Het toont nog maar eens aan dat de digitalisering ook aan terreurgroepen niet voorbij gaat. Er zijn steeds meer hackers met kwade bedoelingen. Ook bedrijven moeten hun internetbeveiliging de komende jaren stevig opvoeren. Dat biedt kansen voor zogenaamde tegenhackers. Dat zijn eigen bedrijfshackers die anticiperen op cybercriminaliteit en de aanvallen van de cybercriminelen tegengaan. Het zijn mensen die een zeer uitgebreide opleiding krijgen rond de ontwikkeling van software en in zogenaamde computer forensics. Ze kunnen de methodes van hackers analyseren en ertegen ingaan.

Intermodale transportdesigners
Iedereen is het erover eens dat intermodaal vrachtvervoer de toekomst is: containers zullen gemakkelijk vanop een schip op speciale treinen of vrachtwagens kunnen worden geplaatst. Dankzij Internet of Things zullen containers via trackingsystemen vanaf de start tot de eindmeet zichtbaar zijn voor het netwerk. Maar er zullen veel mensen nodig zijn om de trackingsystemen uit te tekenen en te onderhouden. Er zijn dus mooie kansen voor intermodale transportdesigners. Zij ontwerpen en beheren de systemen die de containers op de meest logische en efficiënte manier doen bewegen.

Technische forensische gerechtelijke experts
Digitale toestellen zijn als het ware de zwarte dozen van vliegtuigen. Daarin is bewijskracht te vinden voor zaken die verkeerd zijn gegaan. Het komt erop aan er de waarheid uit te halen. En dat is precies waarvoor technische forensische gerechtelijke experts nodig zijn. Eén van de belangrijkste factoren van Internet of Things is dat elk verbonden toestel op een unieke manier identificeerbaar is. De data in heel wat toestellen zal bijzonder nuttig zijn voor het misdaadonderzoek, maar enkel als gerechtelijke experts daarvoor voldoende opgeleid zijn.

Cloud Computing specialist
Het is ondertussen mogelijk geworden om alle documenten, beelden en video’s te bewaren in de ‘cloud‘, een collectie van servers die altijd verbonden zijn met internet. Met een laptop, tablet, smartphone en een internetverbinding, kan je je files bekijken en bewerken waar en wanneer je maar wil. In meer dan 80% van de sectoren zijn er dankzij de kracht van de cloud aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd. Cloud Computing heeft niets magisch, maar heeft sterke ontwikkelaars nodig.

Databeveiligingsexpert
Het beveiligen van data is allerminst een nieuw beroep, maar aangezien miljarden toestellen dankzij Internet of Things met elkaar verbonden zullen zijn, zullen deze experts meer dan de handen vol hebben, want door de toegenomen connectiviteit neemt ook de kans op “ongevallen” flink toe.

Geert Degrande