Mensen laten groeien in hun job

Mensen hebben schrik voor de toekomst. Zeker als het over hun job gaat, slaan de twijfels toe. De robotisering en automatisering doen banen verdwijnen. Vijf jaar terug voorspelde Bill Gates, in een interview met The Economist, al dat tegen 2030 zowel hoogbetaalde als ongeschoolde jobs verdwijnen. Maar we vallen niet zonder werk. De arbeidsmarkt creëert nieuwe mogelijkheden om die veranderingen het hoofd te bieden.

Drones

Nieuwe, nu nog onbekende opportuniteiten en gloednieuwe werkzaamheden zullen ontstaan en vragen om nieuwe vaardigheden. Er komen zelfs nieuwe jobs die we nu nog niet kennen. Wie had aan het begin van deze eeuw durven voorspellen dat bedrijven vandaag social media managers in dienst hebben. Dat ingenieurs en onderhoudstechnici hun analyses vandaag doen met behulp van tablets en het internet of landmeters met drones werken om hun job uit te voeren.

Techniekers

VDAB publiceerde in 2017 het hoogste aantal vacatures van de laatste jaren In Vlaanderen. Voor heel wat beroepen is het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. De arbeidsmarkt smeekt nog steeds om technisch geschoolde arbeidskrachten. Het gaat om techniek in de meest brede zin: van ingenieurs over onderhoudstechnici tot gespecialiseerde vaklui.

Kansen

“De arbeidsmarkt staat in brand”, zegt VDAB-baas Fons Leroy, “We hebben minder vervangers dan babyboomers die met pensioen gaan voor de komende jaren. Er liggen kansen voor iedereen om vacatures in te vullen. Door opleiding en werken te combineren, laten we mensen groeien in hun job. Zo kunnen mensen hun competenties en vaardigheden ontwikkelen en inzetten om de innovatie bij bedrijven mee te laten slagen.”