Hoe groen wordt jouw job in de toekomst?

Denk je dat ook jouw job naar de toekomst zal ‘vergroenen’, met meer aandacht voor ecologie en duurzaamheid? Dan zou je het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Recent is immers becijferd dat meer dan een kwart van alle jobs in Vlaanderen zullen worden geïmpacteerd door die groene transitie.

Net als in andere landen is de werkgelegenheid in Vlaanderen veelal geconcentreerd in de dienstensector en de kenniseconomie. Zowat 80% van alle jobs zitten hier. De industrie en energie (13%), de bouw (6%) en de landbouw (2%) volgen in hun kielzog. De verwachting is dat de totale werkgelegenheid in Vlaanderen zal groeien tot 2026 en waarschijnlijk zal blijven groeien tot 2030. Die groei concentreert zich daarbij in de dienstensector, hoewel ook de sectoren bouw en circulaire economie naar verwachting zullen groeien.

Een kwart van de banen

Over het algemeen wordt in die optiek verwacht dat ongeveer 26% van de banen aanzienlijke gevolgen zal ondervinden van de groene transitie, waarbij ofwel verbeterde vaardigheden (16%) en/of nieuwe- en opkomende vaardigheden (4%) nodig zijn. Ofwel dat die groene transitie leidt tot een grotere vraag naar deze banen (6%). Deze cijfers komen uit de Green Skills Roadmap Flanders, een onderzoek van Trinomics in samenwerking met de Europese Commissie. Dit soort groene banen zal sterk geconcentreerd zijn rond de circulaire economie, de nutssector (energie) en de bouwsector, en in mindere mate ook in de productiesector. Ben je actief in de kennis- en diensteneconomie, die 80% dus, dan kan je ervan uitgaan dat je job doorgaans niet of weinig zal worden geïmpacteerd door de groene transitie.

Tandje bijsteken

Behalve dan wanneer je bijvoorbeeld als kenniswerker actief bent in transportsector om maar wat zeggen. Ook dan zal die groene transitie beduidend voelbaar zijn. Het is immers een sector die op dit moment al in volle overgangsfase zit. Ben je daar aan de slag als kenniswerker, dan zal je je mogelijk ook moeten bij- of herscholen. En dan heb je natuurlijk ook nog de kennisjobs zelf die voor die groene transitie zullen gaan zorgen. Zit je bij die groep, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren ook een tandje dienen bij te steken.

Groene standaarden

Dat gaat dan om jobs die draaien rond planning en ontwikkeling van ‘groene’ standaarden tot het monitoren van de beleidsimplementatie ervan. “Veel van de professionele diensten op het gebied van de financiële-, juridische, architectuur-, wetenschaps-, technische en ingenieursdiensten zullen waarschijnlijk belangrijke gevolgen ondervinden van de groene transitie. Er zijn ook verschillende opkomende beroepen op dit gebied, zoals milieuadviseurs en auditors”, klinkt het bij Trinomics die mee het onderzoek in goede banen leidde.

Pascal Dewulf