De bouwwerf van 2025 wordt een uitdaging

In het afgelopen jaar kreeg de VDAB 20% meer vacatures uit de bouwsector dan een jaar ervoor. Zowel leidinggevenden, technici als gespecialiseerde bouwvakkers worden vandaag de dag gevraagd door de sector. En nog steeds worden aannemers en bouwfirma’s geconfronteerd met een aantal knelpuntberoepen die moeilijk ingevuld geraken.

“Werkzoekenden die een knelpuntberoep willen invullen, verhogen hun kans op een job.Door de combinatie van werken en leren, die ook door veel bouwfirma’s wordt geboden, leer je de praktijk van de job snel en grondig”, zegt Arne Theylaert, directeur Dienstverlening bij VDAB. Door de verhoogde uitstroom die de vergrijzing met zich brengt, biedt de bouwsector op korte en lange termijn mooie carrièremogelijkheden voor medewerkers die van aanpakken weten.

Extra opleidingen

Om hun loopbaan zelf vorm te geven, moeten medewerkers zich permanent bijscholen. Op dat vlak boogt de bouwsector op een jarenlange traditie van werknemersopleidingen die ze op de werf zelf of in samenwerking met organisaties als VDAB aanbieden. En die nood aan extra opleiding zal in de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Hoogtechnologische werkplek

De trends die nu al volop in andere sectoren woeden en waar hoogtechnologische toepassingen, robotisering en automatisering een vast onderdeel van het werk en de arbeidsmarkt worden, zullen ook in de bouwsector hun ingang vinden. Het BIM-model waarmee werken en leveringen gepland en op elkaar afgestemd worden. Specifieke bouwtechnische toepassingen die via apps op tablet of smartphone worden aangeboden aan de bouwvakkers of geautomatiseerde productieprocessen zoals die nu al in de schrijnwerkerij toegepast worden, zullen in de toekomst nog uitbreiden. Al die vernieuwingen en ontwikkelingen zullen de bouwwerf van 2025 omvormen tot een hoogtechnologische werkplek. Waar drones een vertrouwd beeld zullen vormen voor de inspectie van hoge gebouwen of bij landmeting en 3D-printers ingezet worden in restauratieprojecten om unieke vervangstukken te maken voor belangrijke of historische gebouwen.

Zelf investeren

De toekomst biedt een hele rist aan boeiende uitdagingen die vragen dat medewerkers al hun competenties en vaardigheden inzetten om de evoluties bij te benen en zeker door allerhande opleidingen investeren in hun eigen loopbaan. Het huidige aanbod van opleidingen in de bouwsector voor werkzoekenden en werknemers vind je op vdab.be