Anders werken en leren worden strafste uitdagingen
28/01/2018
Volgens een VDAB-enquête denkt 4 op de 10 Vlamingen dat ze over enkele jaren de job die ze vandaag doen niet meer kunnen uitvoeren. Het World Economic Forum voorspelde ook al dat tegen 2025 één op de drie werknemers zijn eigen job niet meer zal herkennen.
“Het is niet de eerste keer dat een industriële revolutie de arbeidsmarkt op zijn kop zet”, zegt Giovanni Pauwels, strategisch accountmanager industrie bij VDAB. “Alleen gaat het nu sneller dan ooit. Bovendien zitten we momenteel in een overgangsfase. We moeten ervoor zorgen dat de werknemers de taken van vandaag kunnen blijven uitvoeren. De machines die nu draaien, moeten bediend en onderhouden worden. Maar tegelijk willen we hen ook voorbereiden op de innovaties die er aan komen.”
Dilemma
In de opleidingswereld zorgt dat voor een dilemma. Ervaren technici kunnen zich bijschaven naarmate de innovaties zich aandienen. Maar wat met starters? Moeten we die alleen nog klaarstomen voor de nieuwe technologieën, wetende dat ze op het terrein vaak ook nog de bestaande systemen onder de knie zullen moeten krijgen? Of doen we het omgekeerd?
Economie 4.0
Systemen als werkplekleren en duaal leren kunnen daarbij een steeds belangrijkere rol spelen. Daarom zoekt VDAB partnerships met bedrijven en organisaties.
Trainingen op de werkvloer verhogen de slaagkansen van werkzoekenden en helpen werkgevers om talent te rekruteren. Ze laten ons ook toe om op een snelle en concrete manier een antwoord te bieden op de uitdagingen van de zogenaamde economie 4.0
Overzicht
“Het is haast onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Zeker is dat we anders zullen werken en leren”, vertelt Giovanni Pauwels, “Met elkaar communiceren en virtueel samenwerken worden belangrijke competenties. Voor vakgebieden als mechanica, elektromechanica en elektronica kan je onmogelijk alles weten. Je hebt overzicht nodig en moet vooral weten waar je informatie kunt vinden.”
Interesse in het opleidingsaanbod van VDAB? Check vdab.be