AI bedreigt wereldwijd driehonderd miljoen banen: hoe zit het met jouw job?

AI bedreigt wereldwijd driehonderd miljoen jobs, althans wanneer we het Amerikaanse Business Insider mogen geloven. Dat baseert zich op een onderzoek van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Moet ook jij vrezen voor je job?

Wereldwijd zou artificiële intelligentie (kortweg AI) in de toekomst zowat driehonderd miljoen banen kunnen beïnvloeden. Dat is althans wat de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft becijferd. Kan je je niet gek veel voorstellen met AI? Denk dan bijvoorbeeld aan de chatbot ChatGPT die de voorbije maanden constant in het nieuws was. Die kan teksten maken, programmeercode schrijven, projectplannen opzetten, sales scripts in mekaar boksen en nog veel meer.

Totale chaos

Hoe het ook zij, de analisten van Goldman Sachs keken voor hun onderzoek naar beroepstaken in zowel de Verenigde Staten als Europa. Daarbij schatten ze dat generatieve AI tot wel 18 procent van alle banen wereldwijd kan overnemen. Voor je gillend wegrent: er staat wel degelijk ‘kan overnemen’. Wanneer dat vandaag ook effectief zou gebeuren, zouden we wereldwijd gegarandeerd in een totale chaos belanden. AI heeft immers nog een lange weg af te leggen.

Administratieve- en juridische functies zijn kwetsbaarst

Het rapport gaat echter verder en stelt dat ruwweg twee derde van alle huidige banen ter wereld beïnvloed kunnen worden door automatisering met AI. Kantoorbanen zullen volgens Goldman Sachs naar verwachting het meest veranderen door kunstmatige intelligentie. Met name administratieve en juridische functies zouden risico lopen om vervangen te worden door AI. Een eerdere studie van onderzoekers aan Princeton University, de University of Pennsylvania en New York University kwam ook tot de conclusie dat de juridische dienstverlening de voor AI meest ‘kwetsbare’ sector is.

Ook nieuwe jobs

Elk nadeel heeft zijn voordeel, ook AI. Zo zou de doorbraak van AI eveneens tot de creatie van nieuwe jobs kunnen leiden. Zo suggereert Goldman Sachs dat een brede adoptie van kunstmatige intelligentie kan leiden tot een aanzienlijke besparing in arbeidskosten en een toename van de werkgelegenheid. Laten we er nog even ChatGPT bijnemen. Een opkomende job in die optiek is bijvoorbeeld ‘prompt engineer’. Dat zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het aanmaken van complexe opdrachten voor ChatGPT en zo een maximale return kunnen garanderen van de chatbot.

Nuanceren is de boodschap

Goldman Sachs verwacht daarenboven dat de productiviteit de komende tien jaar met 1,5 procent per jaar zal toenemen op de Amerikaanse- en Europese markt wanneer AI breed wordt geïmplementeerd. Ze haasten zich echter om te nuanceren dat veel van die voorspellingen zullen afhangen van de complexiteit van de taken die AI de komende jaren zou kunnen uitvoeren. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf

Bron: businessinsider.nl