7 trends die de arbeidsmarkt zullen bepalen

Benieuwd wat de arbeidsmarkt in petto heeft voor jou dit jaar? Lees dan zeker even verder.

Jobhoppen 2.0

Heel wat Belgen zullen het komende jaar van job switchen. Dat is eigen aan de arbeidsmarkt die steevast vluchtiger wordt, steeds minder gefocust op langdurige contracten, maar steeds meer op projectmatige samenwerkingen.

Je carrièrepad wordt het zwaartepunt

Steeds meer mensen wisselen ongebreidelde loyauteit aan een bedrijf in voor een visie waarin hun carrièreobjectieven minstens even belangrijk zijn. Het bedrijf waar ze aan de slag mag er wel bij varen, maar zijzelf moeten datzelfde gevoel hebben.

Je baan of je leven

Me-time, quality-time en andere buzzwords zetten meer dan ooit de toon. 2017 wordt dan ook het jaar waarin we meer dan ooit op zoek gaan naar het perfecte evenwicht tussen werk en privé. Wanneer die verhouding niet (meer) klopt, zullen we veel sneller geneigd zijn om het roer om te gooien.

Wie jij bent, is het belangrijkst

Diploma’s, getuigschriften en dies meer worden alsmaar minder belangrijk, wel wie jij bent en wat je effectieve verwezenlijkingen zijn in het bedrijfsleven. Echte competenties, aanpassingsvermogen en werkelijke motivatie zijn de toekomst. Ook het feit of je mee bent op de digital bandwagon.

Enkel jouw meerwaarde telt

Welke meerwaarde kan jij hebben voor een bedrijf? Dat zal in de toekomst het belangrijkste worden op weg naar een nieuwe (droom)job. Waarom zou een baas jou in dienst moeten nemen? Zorg dat je in die optiek de juiste argumenten hebt, anders zou je wel eens van een kale kermis kunnen thuiskomen.

Solliciteren wordt nooit meer hetzelfde

Vergeet die gitdroge sollicitatiebrief en stoffig cv. Ga in de plaats voor creatieve storytelling, videosollicitatie en jezelf aanbieden via één van je favoriete sociale netwerken.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt

Vrijheid voor jezelf en voor je werkgever. Ook in 2017 wordt die insteek alsmaar belangrijker. Daar horen flexwerkplekken, satellietkantoren, glijdende uren en ook contracten op projectbasis bij waarin je vaak met volslagen vreemden plots voor een bepaalde tijd gaat samenwerken.

Pascal Dewulf