7 nieuwe jobs die zijn/zullen ontstaan door het internet der dingen

Het internet der dingen heeft de arbeidsmarkt grondig veranderd. Deze nieuwe jobs komen alvast voort uit het feit dat zowat alles en iedereen vandaag verbonden is met het internet.

Landbouwkundig technicus

Ook landbouw is steeds meer onderhevig aan het digitale tijdperk. Een landbouwkundig technicus specialiseert zich in digitale bodemanalyse, vee of landbouwgewassen op basis van digitale data zoals het gebruik van meststoffen, opbrengsten per hectare, hoeveelheid voeder per dier, …. om zo het geheel te optimaliseren. De landbouwkundig technicus van morgen is dan ook vooral een digitale data expert.

Smart grid specialisten

In het digitale tijdperk moet ook het elektriciteitsnet een stevige digitale update krijgen. In heel wat landen is het elektriciteitsnet immers verouderd en werkt het puur op een reactieve manier. Een intelligent elektriciteitsnet of smart grid gaat echter op een slimme manier elektriciteit aanmaken, distribueren en beheren. Daar zijn uiteraard specialisten voor nodig. Die brengen alle elektriciteitsverbruikers in kaart (straatlampen, verkeerslichten, industriële machines, woningen,…) en de verbruiksdata ervan analyseren om zo het elektriciteitsnet tot een optimaal rendement en efficiëntie te brengen.

3D-print expert

3D-printen is vandaag een standaard gegeven. Binnen een zakelijke context wordt die materie echter steeds complexer. Om een idee te geven: vandaag bestaan er zelfs al 3D-printers waarmee je hele volumes van huizen kan printen in 3D. Er zijn dan ook geschoolde experts nodig om hoogtechnologische 3D-printers te kunnen ontwerpen, bedienen en beheren.

Ontwerper van draagbare (digitale) technologie

Wie heeft er vandaag nog geen smartwatch of smart bracelet? Daar zijn uiteraard ontwerpers voor nodig. Die gaan steeds verder in die draagbare technologie en verwerken vandaag al digitale elementen in bijvoorbeeld kleding.

Cloud specialist

Cloud computing is vandaag gemeengoed, maar de mogelijkheden ervan gaan steeds verder waardoor alsmaar meer gespecialiseerde mensen nodig zijn om het potentieel ervan te benutten. Cloud systemen als Dropbox lijken een fluitje van een cent, maar er zit enorm veel complexiteit achter. Die wordt echter transparant gemaakt dankzij, jawel, cloud specialisten.

E-detective (politieagent)

Zowat alles wat vandaag bestaat kan online. Je smartphone, maar ook een lamp, laptop of koelkast. Die digitale wereld zorgt ervoor dat alles wat we doen erg zichtbaar wordt. Een e-detective (politieagent) is eigenlijk hetzelfde als een traditionele detective (politieagent), maar dan wel in de digitale wereld. Hij of zij zoekt naar digitale sporen of bewijsmiddelen van mensen die minder goede bedoelingen hebben.

Bonafide hackers

Hackers wereldwijd veroorzaken jaarlijks onnoemelijk veel schade aan computersystemen. Om de veiligheid van die computersystemen sterker te maken, gaan bedrijven dan ook steeds vaker beroep doen op goedaardige hackers. Dat zijn computerexperts die op een goedaardige manier en met medeweten van het bedrijf in kwestie trachten in te breken in de computersystemen van de desbetreffende bedrijven om ze vervolgens via gerichte acties te versterken.

Pascal Dewulf