5 marketingjobs van de toekomst

Op zoek naar een baan in marketing? Dan moet je je zeker voorbereiden op de volgende vijf jobs die de toekomst van marketing zullen bepalen.

1. Chief Experience Officer

De klantervaring/beleving zal in de toekomst cruciaal worden en wel zo cruciaal dat er iemand op managementniveau nodig zal zijn om het geheel aan te sturen. Die persoon zal erover waken dat producten, diensten en communicatie allemaal één- en dezelfde klantenervaring zullen genereren doorheen het bedrijf. Nu, dit is niet écht een job van morgen. Ook vandaag duikt ze al regelmatig op bij innovatieve start-ups.

2. Augmented Reality Producer

Augmented reality (AR) is vandaag meer dan ooit aan de orde. Ook de marketing efforts zullen zich er in de toekomst meer en meer gaan op toespitsen. Traditionele marketingmethodes zitten immers op het tandvlees en trendsettende marketeers gaan op zoek naar nieuwe manieren om klanten aan een merk te binden. Een voorbeeld: een interactieve spiegel in de paskamer van een kledingzaak die suggesties doet, maar ook toelaat om direct online te bestellen indien het kledingstuk niet voorradig is in de winkel.

3. Lead Data Analyst

Met de gigantische hoeveelheid data die vandaag wordt verzameld, is het meer dan ooit nodig om binnen elk bedrijf iemand te hebben met een aansturende functie die een pak verder gaat dan de standaard financiële- of businessgerelateerde data-analyse, zoals de analyse van klantgedrag in de winkels dat vandaag de dag bijvoorbeeld perfect en tot in detail kan worden gevolgd via netwerkbakens die signalen van mobiele telefoons oppikken en zo aan proximity marketing doen, namelijk de klant dingen voorstellen terwijl hij in de winkel shopt.

4. Bot Developer

‘Bot’ is eigenlijk de afkorting van robot. Specifiek voor marketingdoeleinden hebben we het hier meestal over software die de klantervaring gaat optimaliseren. Een van de eerste pogingen in die richting waren rechtstreekse chatsessies tussen klant en bedrijf via de website van datzelfde bedrijf. Vandaag zijn dergelijke chatsystemen razend populair, maar een bot kan bijvoorbeeld ook een script zijn dat bepaalde functies op de werkplek automatiseert zoals het verzamelen en analyseren van specifieke marketinggegevens. Uiteraard zijn er mensen nodig om die dingen te ontwikkelen.

5. Film- en videoproducent

Video is de nieuwe html. Marketing is vandaag volledig gefocust op storytelling. Dat noemen ze content marketing en de bedoeling daarvan is om mensen op een andere manier dan puur productgerelateerd aan een merk te binden. Koppel dat aan het gegeven dat zowat zeventig procent van het dataverkeer via internet in 2017 rond video draait en je weet het wel. Ook in marketing hebben ze mensen nodig die (via video) een spannend verhaal kunnen vertellen zonder dat het op een commercial lijkt en dat tegelijkertijd toch voldoende voeling heeft om de commerciële objectieven van een bedrijf te realiseren.

Pascal Dewulf