20 jobs die hot zijn in 2030

Nieuwe tijden, nieuwe banen. Welke jobs zullen in de nabije toekomst aan belang winnen of misschien wel vanuit het niets op ons afkomen? Bereid je voor op roboticiens, huisassistenten en digitale archeologen.

Typist, pompbediende of warenhuisinpakker. Allemaal banen die zo’n 30 jaar geleden ingeburgerd waren. Wie vandaag om zich heen kijkt, merkt dat ze compleet van de radar verdwenen zijn. Overbodig gemaakt door technologische veranderingen of organisatorische innovaties. Deze evoluties zijn natuurlijk van alle tijden. Maar vandaag volgen ze elkaar in een veel hoger tempo op.

The World Future Society, een denktank voor futurologen, tracht op die trend te anticiperen. Zij zochten uit welke carrières zich in de nabije toekomst zoal zullen aftekenen en hoe we ons daar best op kunnen voorbereiden.

Space-jobs

Dat de ruimte binnen handbereik komt, staat vast. In de slipstream van deze trend zullen verschillende carrièreopportuniteiten opduiken. Engineering en technische jobs liggen voor de hand. Maar er zal meer nodig zijn. Zoals gespecialiseerde afvalophalers en – verwerkers, die zich ook in een omgeving zonder zwaartekracht uit de slag kunnen trekken. De toeristische mogelijkheden van ruimtereizen, die over 20 jaar heel realistisch worden ingeschat, vergen aangepast service-personeel. Ook het aantal mensen dat langdurig in de ruimte verblijft, zal aangroeien. Lees: er zal nood zijn aan gespecialiseerde ruimtevaart-artsen, astro-leerkrachten, ja zelfs psychologen, die voor de nodige mentale weerbaarheid moeten zorgen.

Agrichefs

Wie liever een carrière dichter bij huis plant, kan zich toeleggen op de combinatie van biolandbouw en kookkunst. De terugkeer naar authentieke smaken van ’traag’ geteelde groenten, fruit en vlees, als antwoord op de industrieel aangedreven landbouw van vandaag, zet zich volgens futurologen beslist nog door. Ook tree-jackers die bomen en planten genetisch manipuleren, hebben toekomstperspectief. Zij gaan in staat zijn om gepersonaliseerd fruit te ontwerpen, of houtsoorten die perfect groeien in de vorm van het productieproces waarvoor ze bestemd zijn.

Robots en digitale archeologen

Tegen 2030 heeft elk doorsnee westers gezin zijn eigen robot in huis. Robots worden even alledaags als keukentoestellen. Dat arsenaal aan robots vergt natuurlijk technisch onderhoud. Een kolfje naar de hand van gespecialiseerde roboticiens. Deze technici zouden wel eens kunnen uitgroeien tot hét nieuwe knelpuntberoep van de toekomst.

Digitale archeologen zullen het verleden van mensen, instellingen of gebeurtenissen reconstrueren aan de hand van de digitale sporen. Van simpele e-mails tot sociale mediaposts. Handig voor bijvoorbeeld werkgevers die sollicitanten willen screenen.

Dé checklist voor 2030

Hou deze 20 jobs alvast in gaten:
1. Astro-dokter
2. Astro-leerkracht
3. Hersensignaal analist
4. Agri-restaurateur
5. Digitale archeoloog
6. Energie- oogster (voor alternatieve energiebronnen)
7. Milieuverpleegkundige
8. Exobotanist
9. Exozoologist
10. Toekomstgids of coach
11. Global sourcing manager
12. Groene carrière coach
13. Online community organizer
14. Personal care coördinator
15. Huisassistent
16. Roboticien
17. Space junk recycler
18. Terabyter (lifelogger, iemand die informatie verzamelt en checkt voor internetzoekmachines)
19. Wiki writer
20.Tree jacker

Bron: The World Future Society

Kari Van Hoorick