Zo haal je het beste uit een jobbeurs

Deze en volgende week staan er in totaal nog drie Jobvillages op het programma. Deze beurs staat garant voor tal van werkgevers en boeiende workshops onder één dak. Maar hoe haal je nu het meeste uit zo’n bezoek? Wij delen ons tips.

Voor de beurs: bereid je voor

Ga in eerste instantie na naar welke werkgever jij op zoek bent: een groot bedrijf, een kmo, een gemeente… Bekijk vervolgens welke bedrijven op de beurs aanwezig zullen zijn en bezoek hun website. check of er al interessante vacatures op vermeld staan. Bedenk eventueel een aantal vragen die je niet direct terugvond op hun website. Maak vervolgens een lijstje met de standen die je zeker wilt bezoeken, eventueel met een volgorde van belangrijkheid. Ook niet onbelangrijk: maak je cv up to date en neem voldoende geprinte exemplaren mee.

Tijdens de beurs: wees actief

Het is de bedoeling dat jij actief naar een potentiële werkgever toestapt en interesse toont. Sla een praatje, stel eventueel wat vragen over het bedrijf en/of de vacatures. Verzamel zeker ook visitekaartjes van de recruiters en geef jouw cv af. Idealiter overloop je je cv samen met de recruiter, zodat hij/zij jou nadien nog herkent. Heb je een boeiend gesprek, probeer het dan positief te houden en niet te vervallen in een klaagzang over je huidige werkgever. Zin om het gesprek nog even verder te zetten, vraag dan of je later op de dag kan afspreken in de Jobvillage coffee-corner, dé plaats voor meer informele gesprekken.

Na de beurs: laat nog iets van je horen

Stuur een bedankingsmailtje nadien. Probeer dat rechtstreeks te sturen naar de persoon die je ontmoet hebt op de beurs en verwijs naar jullie gesprek. Heb je een interessante vacature gezien op de jobbeurs? Solliciteer dan snel online. Het actief solliciteren zal in zo goed als alle gevallen toch na de beurs moeten gebeuren.

Mieke Vercruijsse

Jobvillage in Brugge op dinsdag 15 maart, in Waregem op donderdag 17 maart en in Antwerpen op donderdag 24 maart. Info: www.jobvillage.be