Zoveel vacatures maar toch naast jouw droomjob vissen? Deze tips maken daarmee definitief komaf

Het aantal openstaande vacatures in Vlaanderen bedroeg eind augustus net geen 83.000. Ben je, ondanks die stortvloed aan jobs, toch reikhalzend op zoek naar een baan? Geen nood, dan helpen deze tips jou zeker snel aan die job.

Het is niet jouw fout

Eerst en vooral: sla jezelf niet voor het hoofd wanneer het niet onmiddellijk lukt om die baan binnen te hengelen. Er spelen immers veel meer factoren mee dan enkel vraag en aanbod. Je moet niet enkel goed zijn in je vak, je moet bovendien ook nog een sympathieke jongen/meid zijn om tegenwoordig aan de bak te komen. Gelijk een eerste tip: focus naast je vaktechnische kennis ook op je sociale vaardigheden. Dat betekent een verzorgd voorkomen, een vlotte babbel, empathisch vermogen en – waarom niet – een streepje humor. Laat zien dat je een toffe jongen/meid bent. Dat ben je sowieso, maar zet het tijdens een sollicitatie extra in de verf.

Niet te romantisch aub

Ga een baan ook niet lopen romantiseren. Een droombaan? Tuurlijk zal er wel iets bestaan dat in de buurt komt, maar dé perfecte baan? Die moet volgens ons nog worden uitgevonden. Elk nadeel heeft zijn voordeel, ook in je professionele leven. We nodigen je dan ook graag uit tot een gezonde dosis realiteitszin. Het is niet allemaal professionele rozengeur en maneschijn. Van het moment dat je dat inziet, wordt de selectie aan leuke banen voor jou gelijk een stuk groter.

Uit het juiste hout gesneden

Stel je voorts ook flexibel op. Dat wil zeggen dat je niet om 15.30 uur staat te drummen om je kids van school te halen of om nog snel tot bij de gym te geraken. Nefast voor de professionele feestvreugde. Wat schiet een baas immers op met iemand die een (te) afgemeten werk-privé agenda heeft? Je leeft uiteraard niet om te werken. Jezelf flexibel opstellen richting jouw toekomstige baas is echter sterk aan te bevelen. De flexibiliteit die je wil, komt er wat later zeker bij wanneer ze zien dat je uit het juiste hout bent gesneden.

Vergroot je zoekregio

Nog een gouden tip is om de actieradius van je zoekregio wat te vergroten. Uiteraard is werken in eigen regio heerlijk. Wij bij regiotalent.be herinneren je daar graag elke dag aan. Maar stel nu dat je in ’t Stad (lees: het centrum van Antwerpen) woont. Teken dan een cirkel van minstens vijftien kilometer rond je woonplaats. Dat vergroot gelijk je kansen op een leuke job met een factor 10. Sterker nog: op de webstek van regiotalent.be kan je in het zoekvenster expliciet ingeven dat je zoekt binnen een bepaalde straal in functie van je woonplaats. Gewoon doen. En ook op onze Jobvillages vind je tal van werkgevers uit de regio op één plek en op één namiddag.

Rode loper

Last but not least: verleg je grenzen. Ben je een computerspecialist, maar zie je een leuke job in marketing? Ga daar dan zeker voor. Met de honderden supertips die je vindt op onze webstek (jazeker nogmaals, dat is regiotalent.be) kan je je cv en motivatiebrief zo in mekaar zetten dat toekomstige werkgevers gelijk de rode loper voor je uitrollen.

Pascal Dewulf

Info: www.jobvillage.be