Zo heeft je nieuwe job de grootste kans op succes

Zin in een nieuwe uitdaging? Kijk dan verder dan enkel een job die bij je diploma en ervaring past. “De twee best voorspellende indicatoren met een impact voor een job op lange termijn zijn motivatie en het passen bij de cultuur en kernwaarden van het bedrijf”, vertelt personeelspsycholoog Jos Verdonck van Verdonck Professional Partners.

Wie verandert van job, heeft uiteraard de bedoeling om een langere tijd te blijven bij de nieuwe werkgever. Helaas blijken mensen al eens de foute keuze te maken. Dat kan leiden tot het snel verbreken van het nieuwe arbeidscontract. “Om dat te vermijden bestaan er nochtans zéér evidente basisregels. Dit zijn motivatie en organisatiefit”, vertelt Jos Verdonck.

Meeschrijven aan een nieuw verhaal

“De motivatie houdt in dat er voldoende inhoudelijke belangstelling aanwezig moet zijn en ook de rijpheid om van werk te veranderen. Een aanlokkelijk aanbod van de nieuwe werkgever alleen mag niet doorslaggevend zijn.  Ga ook na of je motivatie voldoende is om je huidige job te verlaten. Als dit niet zo is, zal je al te vaak je jobtevredenheid afwegen tegenover de vorige job. Je dient dus overtuigd te zijn om mee te schrijven aan een nieuw verhaal bij een nieuwe werkgever zonder je te laten afleiden door allerlei attractieve randfactoren”, legt hij uit.

Pas je bij de organisatie?

Het tweede basisprincipe is de organisatiefit. In hoeverre sluiten jouw stijl en attitudes aan bij de cultuur en kernwaarden van de organisatie. “Daarnaast dient er sprake te zijn van een zekere complementariteit. Kunnen wederzijdse behoeften door de kandidaat en vice versa door de organisatie worden ingevuld”, voegt de expert eraan toe.

Meer dan louter je diploma

“Uit grootschalig onderzoek blijkt dat het respecteren van deze basisregels effectief leidt tot een geringer personeelsverloop, een grotere jobtevredenheid en tot betere functieprestaties”, verklaart hij. En wat is dan nog de waarde van het diploma? “Een opleiding kan uiteraard beschouwd worden als een toegangsticket tot een bepaalde job, maar het vormt geen garantie voor succes binnen dat gevolgde opleidingsdomein”, gaat hij verder. Wie bijvoorbeeld geen opleiding of ervaring heeft die aansluit bij de job, kan dus zeker zijn of haar kans wagen. “Door de krapte op de arbeidsmarkt investeren werkgevers steeds meer in hun mensen, onder andere door hen zelf op te leiden. Uiteraard als deze kandidaat voldoet aan de basisprincipes van motivatie en organisatiefit. Het is een nieuwe filosofie op de arbeidsmarkt. Die investering wordt vanzelfsprekend pas gedaan als ook intelligentie, emotionele intelligentie en attitude aansluiten bij de inhoud van de job. Dat kunnen we makkelijk testen met respectievelijk een IQ-, EQ- en AQ-test”, besluit de personeelspsycholoog.

Mieke Vercruijsse