Wil je terug naar je oude werkgever en is dat eigenlijk wel goed?

Het professionele gras leek groener aan de andere kant. Maar dat bleek achteraf gezien een inschattingsfout. Kan gebeuren. Vaak is het gras elders immers helemaal niet groener. Dan maar terug naar je oude werkgever. De hamvraag: is dat eigenlijk wel goed voor jouw carrière?

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 4,3% van de LinkedIn-gebruikers uit de Verenigde Staten in 2021 is teruggekeerd naar zijn/haar oude werkomgeving. Dan hebben we het gelijk over bijna drie miljoen professionals die (na gemiddeld 13 maanden) weer op hun oude werkplek zijn beland. Niet mis, toch?

Boemerangmedewerker

Laten we daarom gelijk met het goede nieuws beginnen: als herintreder (tegenwoordig worden ze ‘boemerangmedewerkers’ genoemd) heb je doorgaans een streepje voor. Ten eerste ben je sneller inzetbaar dan een nieuwkomer. Je kent immers het klappen van de zweep op de werkvloer (lees: de bedrijfscultuur) Daarnaast heb je elders ervaring kunnen opdoen, wat je oude bedrijf zeker ook ten goede zal komen. Je motivatie zal bovendien pieken omdat je die tweede kans vast en zeker wil doen slagen, toch? Dat legt echter gelijk ook extra druk. Ben je daar klaar voor?

Medewerker wordt manager

Dan hebben we het nog niet gehad over je salaris. Hebben ze je in de tijd met spijt in het hart zien vertrekken? Dan kan je je loonzakje zeker nog wat extra aandikken wanneer je weer aan de slag gaat bij je oude bedrijf. Wat ook vaak gebeurt bij een herintrede is dat mensen die voordien in een uitvoerende rol aan de slag waren, plots een managementrol gaan opnemen. Meer verdienen en een betere job: daar zegt je toch niet ‘neen’ tegen?

Niet te romantisch aub

En dan zijn er je baas en collega’s. Heel wat herintreders keren op hun passen terug omdat ze hun (ex-)baas en (ex-)collega’s missen. Een goede werksfeer bij de oude werkgever is cruciaal in het terugkeer proces. Opgepast echter. Je hebt immers geen idee hoe je baas of je collega’s zullen reageren wanneer je plots weer op de drempel staat. Misschien heeft je vertrek ook je band met hen aangetast. Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien twijfelen ze aan je loyauteit ten overstaan van het bedrijf of aan henzelf. Je moet die oude werkplek dus zeker niet te hard romantiseren.

Klik is cruciaal

Wanneer je al helemaal niet moet teruggaan, is wanneer je sowieso geen echte klik had met je job. Je collega’s, dat is immers één ding, maar je job die is nog belangrijker. Met andere woorden: ben je vertrokken omdat je bepaalde problemen had met het werk, jouw collega’s of je baas? Dan ga je die problemen terugvinden. Is dat echt wat je wilt? Je ziet het. Je kan best eerst even goed je huiswerk maken alvorens je je oude collega’s weer in de armen valt.

Pascal Dewulf