Welke job past echt bij jou? Dat kan je op deze manier ontdekken

Op zoek naar je droomjob? Helemaal goed. De hamvraag: wat is eigenlijk jouw echte droomjob? Daar kom je zo achter.

Ga na welk werk je kan doen met je diploma

Surf naar jobsites en geef als trefwoord je diploma in. Bekijk de vacatures die verschijnen. Zit er iets tussen dat je graag zou doen? Zo ja: bestudeer de vereisten en ga na of er zaken zijn waarin je je beter eerst nog bijschoolt. Uiteraard moet je niet aan alle vereisten voldoen. Beschik je over zowat 80% van de gevraagde vaardigheden, dan kan je ervoor gaan. Die overige 20% ga je vervolgens wel on the job leren.

Kijk naar het verleden

Kijk professioneel terug in de tijd. Wat was je vorige job? Heb je ervaring opgedaan met stages of vakantiewerk? Ontdek welke dingen je daaraan echt fijn vond en waar je hart sneller ging van slaan. Kijk anderzijds ook naar wat je minder beviel. Zo kan je een mooie balans maken voor wat voor jou de ideale job zou zijn. Maak op basis daarvan een lijstje met jobs waarvan je denkt dat ze aan die criteria voldoen.

Vraag het aan je familie of vrienden

Het kan zeker ook helpen om te rade te gaan bij de mensen die je goed kent. Vraag hen welke job ze jou wel zien doen. Of informeer naar mogelijke bedrijven waar je jezelf wel aan de slag zou zien. Belangrijk: evalueer daarna ook zelf of de informatie die je kreeg, aansluit bij jouw professionele aspiraties. Niemand kent immers jezelf beter dan jij.

Praat met ervaringsdeskundigen

Heb je een sector of job voor ogen? Praat dan met iemand die al in die sector werkt of de job uitoefent. Vraag die persoon wat hij/zij leuk vindt aan zijn/haar werk, wat niet en wat hij/zij heeft gedaan om de job te pakken te krijgen. En kijk vervolgens of die info overeenstemt jouw eigen verwachtingen.

Ga na welke bedrijfscultuur bij je past

Gelukkig zijn op je werk, hangt niet alleen af van je job. Minstens even belangrijk is de bedrijfscultuur. Heb je het graag informeel en vlak qua managementstructuur? Dan kies je best niet voor een strikte, hiërarchische structuur enkel en alleen omdat je denkt dat het jouw droombedrijf is.

Experimenteer

Indien je de luxe en de tijd hebt, probeer dan misschien een aantal jobs uit. Dat kan via bijvoorbeeld uitzendwerk, stages of vrijwilligerswerk. Je kan nog zoveel plannen maken over je droomjob, enkel wanneer je het ook effectief probeert zal je ervaren of iets jou al dan niet ligt.

Schakel professionele hulp in

Geraak je er niet uit welke job bij jou past? Check dan jobsites met carrièretips zoals regiotalent.be Daar vind je pakken nuttige tips om je droomjob in eigen regio te vinden. Of schakel hulp in via bijvoorbeeld VDAB coaching. Je kan er gratis beroep op online sollicitatiecoaches Heb je al een job? Volg dan misschien eens een loopbaanbegeleiding. Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van die loopbaanbegeleiding.

Pascal Dewulf

Bron: vdab.be