Vind je allereerste job met deze 6 tips

Ben je vol enthousiasme op zoek om snel te starten in je allereerste (droom)job? Dan kan, met deze 6 supertips. Zo vind je niet enkel snel die eerste job, maar zal je je er ook helemaal goed in gaan voelen.

1. Bepaal waar je wil werken

Dat is al een heel belangrijke factor om je jobjacht concreter te maken. Kies je voor een multinational ver(der) buiten de provincie of werk je liever in je eigen regio binnen een bedrijf waar je een echte klik mee hebt? We moeten je uiteraard niet vertellen dat wanneer je dicht bij huis aan de slag wil, je best je zoektocht start op regiotalent.be.

2. Bepaal hoe mobiel je bent

Beschik je over een auto of ben je enkel aangewezen op openbaar vervoer? Misschien kan je met andere mensen meerijden? Of heb je andere oplossingen. Voor je je pijlen begint te richten op jouw droombedrijf is het dus belangrijk te weten hoe makkelijk het is voor jou om tot daar en weer terug naar huis te raken. Lange verplaatsingstijden gaan immers snel een frustratie vormen.

3. Bepaal hoe belangrijk flexibiliteit voor jou is

Heb je er een hekel aan om op vaste uren te werken? Doe je het liever met glijdende uren en op je eigen tempo? Of heb je een hekel aan weekendwerk? Dan heeft het weinig zin om bij een bedrijf aan de slag te gaan dat geen flexibiliteit op dat vlak toelaat. Ook al is het je droombedrijf.

4. Weet wat je kernwaarden zijn

Wat vind jij belangrijk in je professionele leven? Integriteit, de juiste bedrijfscultuur, aandacht voor duurzaamheid of een duidelijke visie? Check of het bedrijf waar je aan de slag wil jouw kernwaarden onderschrijft. Indien dat niet het geval is en je toch doorgaat zou je je immers snel ongelukkig kunnen gaan voelen in je job.

5. Check of je graag in team werkt of liever alleen

Dat is ook een belangrijke. Het heeft immers weinig zin om te solliciteren voor een job waar teamwork voorop staat terwijl jijzelf eigenlijk het liefst alleen werkt. Dat leidt immers enkel maar tot frustraties bij jezelf, maar ook bij het team waar je aan de slag bent. Moraal van het verhaal: jezelf kennen als professional is de kortste weg naar je eerste (droom)job.

6. Formeel of niet

Welke werksfeer verkies je? Hou je wel van een zekere hiërarchie en sturing of verkies je eerder een vlakke structuur? Ook dat is belangrijk om op voorhand uit te vlooien alvorens je achter een job aangaat. Zie jij de dingen immers eerder losjes en informeel en kom je vervolgens in een rigide hiërarchie terecht, dan zal je dat al snel parten gaan spelen.

Pascal Dewulf