Vijftig mentoren om mensen te begeleiden naar job in kinderopvang

Om de kinderopvang te helpen bij het vinden van extra personeel, schakelt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits (CD&V) 50 mentoren in die over heel Vlaanderen mensen zullen begeleiden naar een job als kinderbegeleider. Dat meldt minister Crevits.

Bij de Septemberverklaring van de Vlaamse regering was al beslist dat er meer geld zou gaan naar de kinderopvang om het aantal kinderen per begeleider naar beneden te krijgen. Met een ratio van negen kinderen per begeleider ligt die immers in Vlaanderen erg hoog. De Vlaamse regering maakte daarvoor 270 miljoen euro vrij. In de toekomst moet de ratio dalen tot vijf in groepen met enkel baby’s tot twaalf maanden. In gemengde groepen daalt de ratio tot zeven en in groepen met enkel oudere kinderen tot acht.

50 mentoren

Kinderopvanginitiatieven krijgen daarvoor drie jaar de tijd, vanaf januari. “Dit betekent dat als je dezelfde capaciteit wil behouden, je extra personeel nodig hebt. Voor de financiering van extra medewerkers voorzien we hogere subsidies. Maar we willen kinderopvanginitiatieven ook helpen om mensen te vinden”, zegt minister Crevits. Die schakelt daarom mentoren in die over heel Vlaanderen mensen zullen begeleiden naar een job als kinderbegeleider.

De 50 mentoren gaan over heel Vlaanderen en Brussel aan het werk om mensen te begeleiden. De mentoren zullen er onder andere voor zorgen dat het traject naar werk vlot verloopt en staan in voor de organisatie van werkplekleren en stages. De bedoeling is dat elke mentor gemiddeld zowat vijftien kwalificerende trajecten zal ondersteunen.

Hogere subsidie

Kinderopvanginitiatieven die zich in die komende drie jaar er al toe verbinden om de ratio te verlagen, kunnen voor deze inspanning vanaf 1 januari al een hogere subsidie krijgen. Met die hogere subsidie kan extra personeel aangeworven worden.

Belga