Solliciteren zonder gepaste werkervaring: goed idee of niet?

Je hebt je droomjob op het oog. Er is alleen één probleempje. Je hebt nauwelijks ervaring in de sector. Toch maar proberen om die job binnen te hengelen?

Je droomjob is je droomjob. Punt, andere lijn. Nu ja, er zijn grenzen. Chirurg, lijnpiloot of bijvoorbeeld kernfysicus: dat zijn jobs die een langetermijninvestering vragen. Er zijn echter minstens evenveel jobs waar je wel terecht kan zonder dat je daarvoor noodzakelijk ervaring onder de riem dient te hebben.

Pippi Langkousprincipe

Geen gepaste werkervaring? Op dit eigenste moment spreekt de arbeidsmarkt in jouw voordeel. Er is in heel wat sectoren immers sprake van krapte. Dat wil zeggen dat sollicitanten dun gezaaid zijn en werkgevers een stuk minder kieskeurig kunnen zijn. Jouw diploma(‘s) en/of beroepservaring zijn nu dus minder belangrijk. Er zijn zelfs bedrijven die, geloof het of niet, iedereen in huis halen die bij hen solliciteren. Klinkt gek, maar dat is het niet. Voor het leeuwendeel van de banen wordt een geschikte opleiding immers zwaar overschat. Een diploma zegt immers weinig of niets over jouw echte vaardigheden en attitude. Dat is een beetje het Pippi Langkousprincipe. Je hebt het nog nooit gedaan, dus je zal het wel kunnen.

Durf is alles

Alles dat je nodig hebt om zonder gepaste werkervaring je droomjob binnen te hengelen, is durf. Durf om naar vacatures uit te kijken die niet onmiddellijk aansluiten bij jouw werkervaring. Durf die vacatures in detail door te nemen en te kijken wat je er wel van kan en in te schatten wat je mist. Durf vervolgens om de rekruteerder toch aan te spreken en jouw gebrek aan ervaring op te vullen met een goed verhaal. Een verhaal over jouw leergierigheid en jouw onbegrensde enthousiasme. Daar koppel je vervolgens een cv aan vast dat de nadruk legt op jouw vaardigheden die aansluiten bij de job. Laat daarbij vooral blijken dat je echt die specifieke vacature op het oog hebt en dat je er alles wil voor doen om van start te kunnen gaan.

Zoek de raakpunten

Kijk daarbij vooral ook verder dan enkel je opleiding of diploma’s. Misschien heb je wel hobby’s die aansluiten bij de job of doe je vrijwilligerswerk dat raakpunten heeft met de baan die je op het oog hebt. En vergeet niet: heel wat bedrijven (in ICT, retail, consultancy …) bieden standaard een opleiding voor mensen die bij hen in dienst treden. Zie je, solliciteren zonder gepaste werkervaring is echt geen onbegonnen werk. Succes!

Pascal Dewulf