Solliciteren via TikTok? Yes please!

TikTok is er niet alleen voor gekke dansjes en leuke memes. Ook op weg naar jouw droomjob biedt de video-app heel wat meer dan je wel zou kunnen vermoeden.

TikTok is, althans voorlopig, een plek van ongebreidelde creativiteit. Je vindt er alles over … alles. Ook supertips op weg naar je droomjob bijvoorbeeld. Dat gaat van heel praktische how to-video’s over wat je bijvoorbeeld moet antwoorden op de vraag ‘Vertel eens iets over jezelf’ tot hoe je snel een promotie kan versieren. Gewoon even ‘job tips’ intypen in het TikTok-zoekvenster en er gaat een wereld open van bruikbare carrièretips.

Stapje verder

De makers van TikTok willen nu echter ook een stapje verder gaan dan carrière-infotainment. Daarom lanceerden ze TikTok Resumes. Dat gaat heel eenvoudig. Je kan op TikTok vacatures bekijken en vervolgens via TikTok solliciteren. Bijvoorbeeld even intypen ‘vacatures Antwerpen’ en je krijgt meteen een lijstje met openstaande jobs. Zo, dat weten we ook alweer. Disclaimer: niet alle openstaande jobs op TikTok zijn echte jobs. Vooral wanneer je met Engelse zoekwoorden aan de slag gaat. Een gewaarschuwd man/vrouw kijkt dus best twee keer naar een TikTok-jobadvertentie. Blijf je echter bij het Nederlands dan komen er tijdens je zoektocht echt wel interessante jobs tevoorschijn.

Stel jezelf voor

Dat is één kant van TikTok Resumes. De andere kant is die waarbij jij jezelf in een korte en krachtige videoboodschap voorstelt op TikTok. Vervolgens voeg je daar de hashtag #TikTokResumes aan toe. Zo ben je meteen zichtbaar voor werkgevers die medewerkers zoeken via TikTok. Doe er ook nog de hashtag bij van het bedrijf waar je aan de slag wil en een hashtag met jouw specialisatie. Verwijs daarnaast naar je LinkedIn-profiel en je bent compleet. TikTok als het perfecte sollicitatiekanaal dus? Ja en neen. Je video-cv is immers ook voor interpretatie vatbaar. Met zo’n video-cv ben je meteen helemaal zichtbaar. En je kan niet hernemen zoals in een klassiek face-to-facegesprek. Misschien ontstaan zo ook wat (voor)oordelen bij de recruiter aan de andere kant omdat je misschien net niet zegt wat hij/zij wil horen. Of erger nog: wanneer je wordt beoordeeld op je uiterlijk of je presentatietechnieken. Niet netjes. Al bij al blijft het echter een berekend risico. Niet geschoten is altijd mis.

Absoluut de moeite

Of je het idee nu geweldig vindt of het er Spaans benauwd van krijgt: maakt niet uit. Het loont absoluut de moeite om TikTok te verkennen en te kijken of het platform ook jouw carrière een super (door)start kan geven. Veel succes!

Pascal Dewulf