Op zoek naar je droombaan? Gewoon even doen via WhatsApp

Op zoek naar een leuke job? Dan whatsapp je toch even richting je toekomstige baas?

WhatsApp: we gebruiken het vandaag om te keuvelen met vrienden of familie, maar ook om contact te houden met de collega’s op het werk bijvoorbeeld. Waarom dan eigenlijk ook niet om te solliciteren voor een nieuwe baan?

Het lijkt misschien een beetje vreemd om de chatapp waar heel wat mensen mee vertrouwd zijn, ook als sollicitatie-instrument in te zetten. Niets is echter minder waar. Vandaag gaan steeds meer bedrijven voor WhatsApp-sollicitaties. In de plaats van de traditionele (e-)sollicitatiebrief en cv stuur je gewoon een whatsappbericht naar een potentiële werkgever en hang je daar de noodzakelijke documenten aan vast. En, waarom niet, een kort video-cv? Voor de rekruteerder is dat alvast een makkie. Hij/zij kan jouw whatsappbericht vervolgens gewoon doorsturen naar de gepaste personen.

Kat uit de boom kijken

Opgelet: niet elk bedrijf zal het appreciëren dat je zomaar een sollicitatie via WhatsApp doet. Kijk dus op voorhand even de WhatsApp-kat uit de boom. Vaak zie je in de vacature wel ergens een verwijzing dat het bedrijf solliciteren via WhatsApp ondersteunt. Wil je spontaan solliciteren? Check dan even de jobsectie van de website van het bedrijf waar je dan slag wil en kijk of solliciteren via WhatsApp mogelijk is. Belangrijk: het is niet omdat je via WhatsApp achter een baan aangaat, dat je daarom minder je best moet doen om de baan te bemachtigen. Je moet nog altijd dezelfde aandacht besteden aan hoe je jezelf voorstelt, je motivatie en cv. WhatsApp klinkt informeler, maar het formele karakter richting een potentiële baas blijft.

Alleen maar lof

Bedrijven die er ondertussen mee aan de slag zijn, hebben alleen maar lof over het solliciteren via WhatsApp. Zowel jij als je baas kunnen dicht op de bal spelen. Wanneer je appje aanslaat kan al snel een eerste video-interview volgen. Uiteraard ook via WhatsApp. Solliciteren vanuit de palm van je hand: heb je je het ooit makkelijker kunnen voorstellen? Je toekomstige baas wrijft zich ook alvast in de handen. Geen stapels papier of e-mails meer te doorlopen. Je interview kan, waar en wanneer je ook bent. Gewoon een whatsappberichtje sturen naar mekaar om te kijken of jullie er klaar voor zijn en je interview kan starten.

Klaar is Kees

Als alles goed zit, en je sollicitatie via WhatsApp vlotjes verloopt, krijg je je arbeidsovereenkomst in principe ook nog eens toe via WhatsApp. Kan je die dan (eerst goed nalezen natuurlijk) gelijk digitaal ondertekenen en gewoon retourneren naar je baas. En Klaar is Kees. Ben jij ondertussen gewonnen voor een whatsappsollicitatie?

Pascal Dewulf