Ook zonder diploma’s kan je perfect van job wisselen

Niet onmiddellijk een geschikt diploma, maar het toch ver willen schoppen? Dan kan je zeker. En wel zo.

Niet echt diploma’s op zak hebben en toch vooruit willen, het is een zorg die heel wat starters/professionals vandaag hebben. Vaak is er volgens loopbaancoach Map Oberndorff bij mensen de angst dat ze voor een carrièreswitch te laag of te weinig praktisch zijn opgeleid en daardoor de nodige ervaring missen. Dat is volgens Oberndorff onnodig. Ook haalt ze als bijkomend voordeel aan dat werkgevers in deze krappe arbeidsmarkt de teugels qua opleidingen en vaardigheden zeker wat kunnen lossen.

Juiste attitude

Feit is dat steeds meer vooruitstrevende bedrijven vandaag anders gaan kijken naar jobinvulling. Louter en alleen op diploma’s en getuigschriften selecteren, is in die optiek niet echt meer van deze tijd. In domeinen als ICT doen ze het trouwens al jaren. Mensen met de juiste attitude en veel goesting om te leren en te evolueren worden in de computerwereld omgeschoold tot bijvoorbeeld specialisten in het testen van software. Dat zijn doorgaans mensen die veel oog voor detail hebben, maar ook begrijpen hoe een procesflow in mekaar zit. Ze gaan dan aan de slag om softwaresystemen grondig door te testen op hun kwaliteit en stressbestendigheid. Dit soort jobs bewijst dat de juiste attitude dus een pak belangrijker is dan wat je eigenlijk hebt gestudeerd.

Yes, you can

Je moet uiteraard niet de ICT-wereld in. Al eens een kijkje genomen op de site van de VDAB? Daarop staan momenteel meer dan zevenduizend jobs open waarvoor geen werkervaring is vereist. Het loont dan ook zeker de moeite om ook daar eens een kijkje te nemen. Zo krijg je meer inzicht in hoe je je talenten ook zonder diploma(‘s) en/of zonder ervaring kan inzetten. Als je er maar zin in hebt. Aan de andere kant zijn er mensen die misschien zonder diploma zijn gestart, maar vandaag door ervaring een hele weg hebben afgelegd. Ook zij mogen een stuk zekerder zijn van zichzelf. Vaak is ervaring immers belangrijker dan een gladgestreken diploma. Yes, you can.

Onbewust bekwaam

Herken je je in deze situatie? Dan is de kans groot dat datgene wat je in de weg staat van een succesvolle carrière(switch) eigenlijk jijzelf bent. Sollicitatie-expert Aaltje Vincent laat er dan ook geen twijfel over bestaan: “De meesten van ons zijn onbewust bekwaam en staan nauwelijks stil bij hun behaalde werkprestaties. Mensen hebben vaak veel meer in hun mars dan ze zelf kunnen bedenken. Het zou dan ook goed zijn dat iemand anders (een loopbaancoach…) die mensen het hemd van het lijf vraagt over wat zij allemaal professioneel doen (en gedaan hebben) en waarvoor ze vandaag zoal verantwoordelijk zijn. Zo kunnen ze de rode draad uit hun werkervaring halen en komen ze uiteindelijk uit bij de resultaten waaruit hun vaardigheden blijken.”

Pascal Dewulf

Bron: Intermediair.nl