Nieuwe trend: de circulaire job

Mogelijk ben je al enkele jaren met veel goesting aan de slag. De hamvraag: kan je diezelfde job blijven doen voor de rest van je dagen? Met andere woorden: zal je vroeg of laat jezelf toch de vraag moeten stellen of het tijd is voor verandering en naar een ander bedrijf verkassen? Niet noodzakelijk want zie daar: de circulaire job.

Hot item

De circulaire economie is vandaag een hot item. Die bestaat erin om grondstoffen en materialen zolang als mogelijk in omloop te houden. Dat betekent niet: weggooien om dan weer te recycleren. Wel betekent het: tijdens de levensloop van een product het hergebruiken of upgraden om het elders in te zetten. Een circulaire job is niet anders. Bedoeling is dus niet langer om telkens van bedrijf te switchen naar een andere job maar om je bestaande job te upgraden en indien mogelijk elders in te zetten bij het bedrijf waar je al aan de slag bent.

Circulaire filosofie

Die insteek impliceert twee dingen. Een eerste is dat je baas doordrongen moet zijn van die filosofie en jou en je collega’s begeleidt binnen die circulaire jobfilosofie. Een ander is dat jij eveneens het nut van een circulaire job ziet. Dat betekent dat je aan de basis kiest voor een job die je kan bijsturen, finetunen en aanpassen zonder dat je telkens de hele boel overboord moet gooien. Een belangrijke factor daarin is dat je een hoge mate van flexibiliteit bezit. Jezelf aanpassen aan een veranderende professionele omgeving is de sleutel om definitief de regie van je eigen carrière en carrièrepad in handen te nemen. Dat betekent dat je je professionele basis ook in de breedte dient te ontwikkelen en je kennis regelmatig moet upgraden.

Jobrepair

Voel je dat het niet langer goed zit in je job, kan je eerst aan jobrepair doen. Dat betekent dat je kijkt wat er mis is met je job en dat probeert te herstellen. Lukt dat niet, kan je proberen te upgraden. Stel, je bent een technisch adviseur bij een elektronicagigant. Na een aantal jaren ben je uitgekeken op je job en je zoekt naar alternatieven. Misschien kan je wel een bijkomende training volgen om een team van technische adviseurs te coachen? Bottom line: in een circulaire economie gooi je niets zomaar overboord, ook niet je job. Je probeert om ze zo lang als mogelijk in topconditie te houden door verder te bouwen op wat je al hebt. Jij schiet ermee op maar ook je baas: hij behoudt immers een waardevolle kracht binnen het bedrijf. Daardoor gaat er geen kennis verloren en draait de innovatiemotor van het bedrijf ondertussen op volle toeren.

Pascal Dewulf