Last van sollicitatiemoeheid? Zo pak je dat probleem constructief aan

Heb je er al behoorlijk wat sollicitaties opzitten? En gaat dat stilaan in je kleren zitten? Dan moet je het roer omgooien en de dingen opnieuw constructief aanpakken. Dat doe je zo.

Solliciteren kan soms hard labeur zijn. Vacatures op overschot en toch zit jij nog te worstelen om die droombaan binnen te hengelen. Niet leuk omdat solliciteren toch heel wat (voorbereidings)werk vraagt. En je je telkens weer moet opdoffen om vervolgens de beste (professionele) versie van jezelf te laten zien. Vis je dan een aantal keer achter het net, dan word je daar niet bepaald vrolijk van.

Neem wat gas terug

Tja, daar sta je dan. Moe, maar ontevreden. Neem op dat moment misschien wat gas terug. Kom even op adem. En vind dan je tweede adem. Stop een paar dagen met solliciteren en ga wat fijns doen. Een fietstochtje, een kop koffie in de stad of even afspreken met vrienden. Maakt niet uit wat je doet. Zolang het op dat ogenblik maar niets met solliciteren heeft te maken. Zo put je weer wat nieuwe energie om er opnieuw tegenaan te gaan.

Binnen realistisch handbereik

Probeer bij het solliciteren ook niet je tijd te verspillen. Solliciteer enkel voor jobs die binnen realistisch handbereik liggen voor jou. Onderzoek wat je kent, wat je kunt en waar je blij van wordt. Kijk ook welke bedrijven daarbij aansluiten en of ze qua bedrijfscultuur bij jouw stijl en aanpak passen. Kijk met andere woorden naar welke bedrijven jou echt aanspreken en focus je daar met al je energie op. Je zal zien dat je dit ook beter toelaat om je energie te behouden. Je verspilt zo immers niet nodeloos je tijd aan bedrijven waarin jij eigenlijk niet bent geïnteresseerd.

That’s life

Een laatste tip: weet dat afwijzing bij het leven hoort. Ook bij je professionele leven. Misschien liep je wel ooit een blauwtje bij een potentieel lief. Of won je die belangrijke wedstrijd net niet. Met solliciteren is dat net zo. Sometimes you win, sometimes you lose. Neem dat vooral ook niet persoonlijk. De rekruteerder zoekt naar zijn/haar gevoel de beste match. En wanneer jij dat niet bent, ga je door naar de volgende. Het feit dat je de job niet hebt, zegt niets over jou als mens. Dus, behoud de moed, blijf in jezelf geloven en ga er voluit voor. Last but not least: volg je sollicitaties actief op zodat je er ook wat kan uit leren.

Pascal Dewulf