‘Ja’ zeggen tegen een job terwijl je eigenlijk niet overtuigd bent: goed idee of niet?
30/03/2022
Je zocht en vond een job.Probleempje: je vindt het eigenlijk geen geweldige baan. Toch ‘ja’ zeggen ondanks het feit dat je niet overtuigd bent?
Jongeren aanvaarden steeds vaker een jobaanbieding waar ze geen goed gevoel bij hebben.
Bijna 4 op de 10 Belgische jongeren zeiden al eens ‘ja’ tegen een job terwijl ze niet helemaal overtuigd waren. Dat stemt tot nadenken. Een nieuwe job aanvaarden en je er helemaal niet lekker bij voelen? Het lijkt er althans op dat steeds meer jongeren er al dan niet bewust voor kiezen.
Uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX blijkt dat bijna 4 op de 10 Belgische werknemers (38,3%) onder de vierendertig jaar al eens ‘ja’ zeiden hoewel ze niet helemaal overtuigd waren van de job. Twee jaar geleden lag dat aantal lager (28%). Ze aanvaarden de job omdat ze het zien als een tijdelijke oplossing of moedeloos zijn na een lange zoektocht.
Dat goed gevoel, #not
Gemiddeld 3 op de 10 van de duizend bevraagde Belgische werknemers in het Robert Half onderzoek aanvaardden al eens een jobaanbieding waar zij geen goed gevoel bij hadden of waar zij niet helemaal tevreden waren met de voorwaarden. De cijfers laten zien dat jongeren dit opvallend vaker doen in vergelijking met oudere werknemers (<34 jaar: 38,3%; 34-54 jaar: 24%; >54 jaar: 22,6%). Ook in vergelijking met twee jaar geleden lijkt het erop dat jongeren vaker toezeggen op een job, hoewel ze niet 100% overtuigd zijn. In 2019 gaven slechts 3 op de 10 mensen (28%) onder de 34 jaar aan dat ze met een slecht buikgevoel al eens ‘ja’ zeiden. Vandaag zijn er dat dus al 4 op 10.
Lange zoektocht maakt moedeloos
Volgens Jeroen Diels, Director bij Robert Half, zijn dat opvallende resultaten: “We merken zelf dat kandidaten momenteel vaak verschillende aanbiedingen hebben om uit te kiezen. Anderzijds is het niet ondenkbaar dat je sneller toezegt op een job als je zoektocht langer duurt dan gehoopt. Op een gegeven moment kan je te maken krijgen met een soort druk om te starten, omdat het je eerste job is, omdat je écht ongelukkig bent in je huidige rol of omdat je iets anders wilt.” De voornaamste redenen waarom we toestemmen voor een job waarvan we niet 100% overtuigd zijn, is het feit dat we de job zien als een tijdelijke oplossing (42,1%). Ook omdat sollicitanten moedeloos raken na een lange job zoektocht (26,3%) en het gebrek aan professionele kennis (bijvoorbeeld geen werkervaring – 26,2%). Een goed loon staat weinig verrassend ook hoog op de vierde plaats (19,1%).
Slecht voorgevoel komt meestal uit
78% van de respondenten in het onderzoek van Robert Half is ook effectief niet gelukkig in de job die ze aanvaard hebben, hoewel ze twijfels hadden. Een groot deel onder hen neemt na verloop van tijd ontslag (45,4%), al blijft er ook een groot deel in de job (32,7%). “Als werknemer is het in de eerste plaats belangrijk dat je bij je zoektocht naar een (nieuwe) job voldoende reflecteert over waar je zelf naartoe wil en wat je zoekt in een job, om op basis daarvan aanbiedingen te evalueren. Werkgevers dienen langs hun kant voldoende transparant te zijn tijdens het aanwervingsproces en moeten zorgen voor voldoende begeleiding, om later niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Valt het toch tegen, is het goed om de interne dialoog aan te gaan. Dat verhoogt de kans op verbetering, maar kan ook inzichten brengen dat het beter is om toch te veranderen”, besluit Jeroen Diels.
Pascal Dewulf
Bron: Robert Half