Hoeveel tijd mag je idealiter nemen om over een jobaanbod na te denken?

Eindelijk! Je hebt ze, die job. Toch is er nog een beetje twijfel. Je wil het allemaal nog even op rijtje zetten alvorens definitief toe te happen. De hamvraag: hoeveel tijd mag je eigenlijk nemen om na te denken over een jobaanbod?

Alles op een rijtje

Even wat ruimte alvorens het definitief te maken met die nieuwe job. Daar is niets mis mee. Je laat immers iets bekends los om in het diepe te springen. Verandering is niet altijd even prettig. Even vaak moet je echter nog een paar praktische dingen op een rijtje zetten. Dat weet je toekomstige baas uiteraard ook wel. Je moet dus zeker niet op het moment zelf beslissen. Neem je tijd. Maar verbras ook geen tijd. Het bedrijfsleven gaat vandaag de dag aan een rotvaart. Wacht je te lang, dan geef je mogelijk de indruk dat je twijfelt. Of dat je misschien niet krachtdadig genoeg bent.

De knoop doorhakken

Welke ook je beweegredenen zijn om nog even te wachten om de knoop definitief door te hakken: communiceer. Laat zien dat je ook in een onderhandelingsfase professioneel voor de dag kan komen. Laat weten aan je toekomstige bedrijf wat je bezorgdheden zijn of waar je nog een en ander zou willen bijsturen. Misschien gaat het over je salaris, je werkuren of bepaalde functiecriteria. Geen angst, jouw toekomstige baas is geen boeman en zal er alle begrip voor hebben dat je nog een aantal stippellijntjes duidelijk(er) met mekaar wil verbinden.

Ultimatum

Allemaal goed en wel, maar hoelang mag je dan de dingen overwegen? Soms hangt dat af van het bedrijf waar je aan de slag gaat. En leggen zij een ultimatum op. Mogelijk zijn er dan ook nog andere ideale kandidaten in de pipeline. En moet je dus niet te lang dralen. Even vaak doen bedrijven dit om een sense of urgency te creëren waardoor je sneller de knoop gaat doorhakken. Niet altijd even netjes, maar goed. Ook jij hebt zo je strategie tijdens het sollicitatieproces, toch? Vaak weten ze ook dat je nog andere jobs op het oog hebt en willen ze vermijden dat door je te veel tijd te geven je er alsnog vandoor gaat. Ook willen ze uiteraard dat je zo snel mogelijk bij hen aan de slag gaat, eens ze voor jou hebben gekozen.

Extra bedenktijd

Ligt de bal eerder in jouw kamp, laat dan weten dat je extra bedenktijd wil. Geef uiteraard wel aan hoeveel bedenktijd. Zo krijgt het bedrijf meteen een klare kijk op de dingen. Nog beter is dat jullie samen een deadline uitvlooien. Dan weten beide partijen exact waar ze aan toe zijn. Een weekje lijkt een schappelijke bedenktijd. Loopt het uit? Geef dan duidelijk aan waarom. Alleen zo behoud je je sérieux als professional. En kan je met opgeheven hoofd en een schone lei aan de slag eens de kogel definitief door de kerk is.

Pascal Dewulf