Hoe solliciteer je voor een vacature die eigenlijk niet bekend wordt gemaakt?

We verklappen graag een geheimpje. De leukste jobs zal je haast nooit als een publieke vacature zien. Vaak worden ze intern (lees: binnen het bedrijf) ingevuld, duikt de geschikte persoon op via networking of gaat een selectiekantoor achter de schermen aan de slag om een geschikte kandidaat te vinden. De vraag van één miljoen: hoe solliciteer je eigenlijk voor zo’n job?

Wake-upcall: wachten op een vacature die vrijkomt en dan solliciteren is niet langer de (enige) manier om je droomjob te vinden. Neem dus zelf contact op met het bedrijf waar je graag aan de slag zou willen gaan. Met andere woorden: laat er geen gras over groeien en ga zelf achter die droomjob aan.

Serendipiteit

Hoe je dat doet? Door eerst exact te weten wat je professioneel wil (welke job je dus ambieert) en door vervolgens in kaart te brengen of jij aan alle voorwaarden voldoet. Is dat zo, dan moet je actief contact zoeken bij jouw geprefereerde bedrijven. Dat doe je door je sollicitatie bij hen in de bus te laten vallen. Maakt niet uit of je weet of de functie die je op het oog hebt, bestaat dan wel misschien al is ingevuld. Het is heus niet dat je iemand anders onder de professionele duiven wil schieten. Is de functie momenteel niet vacant, dan bestaat immers de kans dat je mogelijk wel voor een andere functie in aanmerking komt. Dat is er dan misschien wel eentje die nog interessanter is dan de functie die jij in je hoofd had. Serendipiteit noemen ze dat. Terwijl je zoekt naar iets, vind je iets compleet anders dat, achteraf gezien, nog beter blijkt.

Nog aantrekkelijker

Wil je die droomjob bij dat droombedrijf, maar heb je geen haast dan kan je ook op een andere manier in de kijker lopen. Dat doe je dan vooral online en door te netwerken met mensen uit de business. Via LinkedIn bijvoorbeeld. Daar kan je lyrisch mijmeren over die ideale job. Ook kan je je expertise delen waardoor decision makers binnen het bedrijf waar je aan de slag wil je gaan opmerken. Het is een lange(re)termijnaanpak, maar zeker niet minder doeltreffend. Zoek je immers niet echt, maar loop je wel in de kijker dan ben je doorgaans nog aantrekkelijker voor een potentiële werkgever. Zorg daarom ook dat je online/offline je zaakjes op orde hebt. Een knaller van een cv, een onweerstaanbare elevator pitch, een visitekaartje dat eruit springt. Kortom, een professionele présence die onweerstaanbaar is. Voor je het weet, heb je die ‘onzichtbare’ vacature zo te pakken.

Pascal Dewulf